Crna Gora

09:11

24 novembra, 2021

Adnan Čirgić, dekan „Fakulteta za crnogorski jezik i književnost“ – u narodu poznat i kao „fakultet za dva slova“, najavio protest na Cetinju

Kako se navodi, zgrada bivšeg Austrougarskog poslanstva, stara više od 120 godina, kao prvorazredno kulturno dobro, ostala je nezaštićena.

Foto: Printscreen

Profesori „Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK)“ oraganizovaće danas protest ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture na Cetinju zbog, kako je saopšteno, obustave finansiranja i ukidanja zaštitarske službe.

Iz FCJK naveli su da Vlada tri meseca ne isplaćuje novac za funkcionisanje te visokoškolske ustanove i da je u novembru Fakultetu oduzeta stražarska služba.

Kako se navodi, zgrada bivšeg Austrougarskog poslanstva, stara više od 120 godina, kao prvorazredno kulturno dobro, ostala je nezaštićena.

Iz FCJK su rekli da Vlada ne priznaje postojanje crnogorskog jezika i da zato nastoji da ugasi tu visokoškolsku ustanovu.

„Profesori FCJK stalno su na meti provladinih medija. FCJK neće ćutati. Profesori organizuju protest“, navodi se u video najavi protesta.

Protest će početi u 12 sati.

Adnan Čirgić, dekan „Fakulteta za crnogorski jezik i književnost“ – u narodu poznat i kao „fakultet za dva slova“, odgovorio je na današnje saopštenje Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta.

Poručio je resoru na čijem je čelu Vesna Bratić da ih „to što je MPNKS uplatilo ratu za septembar neće pokolebati namjeri da se na protestu obrate javnosti povodom ataka vlasti na FCJK“.

Adnan dr Čirgić kaže da će, ukoliko im se ne isplate sve preostale rate, organizovati novi protest, i to – ispred Ministarstva.

„Vidimo se na Cetinju, u podne. Dođite da vidite svijet u kome nema tuđih sluga, vjerskih fanatika, kleronacionalista, šovinista”, zaključio je Čirgić.

Region.RS

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.