Crna Gora

12:08

13 oktobra, 2021

ALBANCI UBILI SRBINA IZ KRVNE OSVETE Crnogorska policija rasvetlila ubistvo Momčila Đurišića (69) u Ulcinju

Za zločin osumnjičena dvojica državljana Albanije. Veruje se da je motiv osveta za smrt Albanca sa Kosova, kojeg je Momčilov sin Savo ubio zbog devojke 2017. godine

Foto: EPA

Crnogorska policija rasvetlila je ubistvo Momčila Đurišića (69) 4. jula u Ulcinju. Za zločin se sumnjiče dva albanska državljanina koja su u bekstvu, a veruje se da je motiv osveta za smrt Albanca sa Kosova, za koju je osuđen Momčilov sin Savo.

Policija je podnela krivičnu prijavu protiv dva albanska državljanina, Pirolija Vinsceka (34) i Lale Dorjana (35), i za njima raspisala međunarodnu poternicu, saopšteno je juče na pres- konferenciji Uprave policije.

Likvidacija Đurišića dovodi se u vezu s ubistvom Kosovara Beće Likaja, marta 2017. godine u Ulcinju, za šta je osuđen Momčilov sin Savo.

Aleksandar Bošković, načelnik Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u SBPK, odgovarajući na pitanja novinara je rekao da jedan od pravaca istrage ide ka tome da je motiv ubistva krvna osveta.

Srbin iz Ulcinja Momčilo Đurišić ubijen je u svom ugostiteljskom objektu u Ulcinju.

– On je ubijen tako što je nepoznati izvršilac iz vatrenog oružja kalibra 9 milimetara ispalio jedan projektil u potiljak oštećenog, koji je preminuo na licu mesta. Osumnjičeni su u Crnu Goru ušli vozilom na graničnom prelazu Sukobin istog dana kad se dogodilo ubistvo, te su se nakon izvršenja krivičnog dela preko istog graničnog prelaza vratili u Albaniju – saopštio je Bošković.
Kako je Alo! već pisao, ubica je ušao u lokal i naručio piće. Kada se Đurišić okrenuo da donese porudžbinu, ubica je ustao, ispalio mu dva metka u glavu i pobegao.

Sin Marko spasao Amfilohija od grupe Albanaca

Momčilov sin Marko Đurišić dospeo je u žižu javnosti kada je pre tri godinu u Ulcinju odbranio blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i grupu mališana od razularene grupe Albanaca.

Dvadesetak Albanaca pokušalo je da spreči mitropolita da služi liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju. U jednom trenutku oni su nasrnuli na Marka Đurišića, koji je sve vreme štitio decu koja su stajala pored mitropolita.

– Braniću sve temelje naših manastira, gde god se oni nalaze dok sam živ. Pokušali su da nas zaustave, ali nisu uspeli u tome. Tužno je samo što su deca morala da gledaju sve to – istakao je tada Đurišić

Đurišić je, inače, više godina bio u sukobu sa albanskim kriminalcima i dvaput izbegao smrt. Jednom kada su ga na kućnom pragu ranili u glavu, a drugi put kada je ispod automobila njegovog sina Marka pronađen eksploziv. Veruje se da je bomba bila namenjena Đurišiću. Izvor Alo! još tada je sumnjao da sukob ima veze sa zločinom za koji u zatvoru robija drugi Momčilov sin Sava Đurišić. On je u oktobru 2018. osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Beće Likaja sa Kosova. Likaja je Đurišić zatekao u stanu svoje devojke Mirnese Divljanović, nakon čega mu je pucao u grudi.

– U 21. veku Albanci sa Kosova iz krvne osvete progonili su Đurišića kao životinju. Penzionera, koji je zakupio kafić pod stare dane da prehrani porodicu jer mu je jedan sin u zatvoru. Ubili su ga iz trećeg pokušaja. Dok ministri izmišljaju pretnje da bi imali zaštitu, policija ništa nije uradila da Momčila zaštiti – kazao je sagovornik Alo! blizak Đurišićevoj porodici.

Glavu mu ucenili na 30.000 evra

Kada ga je 2018. godine u glavu ranio Dalibor Topljanović (38) iz Zaječara, Momčilo Đurišić je posvedočio na suđenju da je on bio plaćen 30.000 evra da ga ubije i da ga je neko sa Kosova unajmio zbog osvete.

– Moj sin je osuđen jer je ubio momka sa Kosova zbog devojke. Uzeo je 15.000 evra odmah, a zatim ostatak kada je izvršio ubistvo. Ali ne želim da kažem ko mi je to rekao. Da sam znao, ja bih se branio – ispričao je Đurišić.

Alo

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.