NEMA SVRHE BLOKIRATI MIRNO RAZDVAJANJE PO UZORU NA ČEHOSLOVAČKI MODEL: Amerika imala interes da se Republika Srpska otcepi od Bosne

16:11

BiH 0

Amerika želela da se Republika Srpska otcepi od BIH.

NEMA SVRHE BLOKIRATI MIRNO RAZDVAJANJE PO UZORU NA ČEHOSLOVAČKI MODEL: Amerika imala interes da se Republika Srpska otcepi od Bosne
Printscreen/Youtube

Amerika je ozbiljno razmišljala da dozvoli Republici Srpskoj referendum o otcepljenju dve do tri godine nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponudi stvaranja konfederacije Srpske sa tadašnjom Jugoslavijom kako bi obezbedila završetak rata u BiH pre 1996. i američkih izbora.

Kako prenosi Srna, ovo je navedeno u dokumentu od 20. jula 1995. godine koji je Sendi Berger, savetnik za nacionalnu bezbednost tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, poslao državnom sekretaru Medlin Olbrajt i ostalim najvišim zvaničnicima Klintonove administracije o predlozima kako okončati konflikt.

Dva scenarija za izlazak iz rata

U dokumentu pod nazivom "Izlazna strategija za BiH", a koji je pre dva dana pomenuo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, navedena su dva moguća scenarija za završetak rata.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Prvi scenario se odnosi na brzi završetak konflikta i mirovni sporazum do kraja 1995. godine, a drugi predviđa mogućnost nastavka rata u 1996. godini, ukoliko sukobljene strane ne pristanu na dogovor u 1995.

Berger u dokumentu upozorava da je za SAD bolje konflikt završiti pre američkih predsedničkih izbora 1996. godine.

Zbog vojne moći Srbije, SAD ugroženi vlastiti interesi

- Za nas je bolje suočiti se s ovim pitanjima ove godine nego da se bavimo operacijom povlačenja NATO-a tokom izborne kampanje, jer će stranke imati snažniju potrebu da nas ili pokušaju obrukati ili da nas uvuku u sukob. Odmah treba da počnemo konsultacije s našim saveznicima na našu strategiju posle povlačenja - napisao je Berger.

Berger je jasno upozorio da je za Ameriku bolje rat završiti u 1995. godini, ali da je svestan da srpskoj strani to ne odgovara jer je još bila vojno jača od bošnjačko-hrvatskih snaga, pa je u devet tačaka predložio kako da administracija Srbima ponudi ozbiljne ustupke.

Ukoliko Srbi ne bi pristali na podelu 49:51 odsto, Berger je predvidio mogućnost da Bošnjaci prihvate manje od 51 odsto u zamenu za nešto kvalitetniju teritoriju.

Sve se može kad se hoće

U četvrtoj tački je ponuda Srbima za veliku autonomiju srpskih područja i obimne specijalne i paralelne veze sa Srbijom.

- Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dve do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu da ubebde srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model - navodi se u dokumentu.

Izvor: tanjug

Komentari(0)

Loading