HAPŠENJE U TUZLI: Optužen lider partije, bivši ministar i čelnici Rudnika soli

16:11

BiH 0

Opštinski sud Gračanica potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv devet osoba u predmetu "Rudnik soli Tuzla".

HAPŠENJE U TUZLI: Optužen lider partije, bivši ministar i čelnici Rudnika soli
Printscreen/Youtube

Optužnica je potvrđena protiv Envera Bijedića (61), predsednika Socijaldemokrata BiH i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH,  Dženana Mujkića (51) i Atifa Mujkića (78), odgovorna lica u firmi "Mining & Drilling" Gračanica, Amira Sušića (61 i Aziza Čačkovića (58), bivši direktori u Rudniku soli Tuzla, Amira Tursunovića (48), bivši predsednik NO Rudnika,  Asmira Hasića (45), bivši ministar privrede u Vladi TK, Suada Fejzića (56) i Nermina Uljića (56), odgovorna lica i članovi Komisije  za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Bijedić i oba Mujkića su optuženi za krivično delo udruživanje radi činjenja krivičnih dela u sticaju sa primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za krivično delo udruživanje radi činjenja krivičnih dela u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, te Hasić za primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica sadrži  četiri tačke,  podeljene po  fazama kojim su se odvijale radnje izvršenja, sa različitim ulogama koje su u određenom periodu imale optužene osobe.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Postoji osnovana sumnja da su optuženi od septembra 2019. do februara 2021. godine bili svjesni i pristali su da budu dio grupe koju je, na nagovor  i podstrekavanje Mujkića, organizovao Bijedić (kao uticajna osoba i predsjednik političke partije koja je putem svojih kadrova imala odlučujući uticaj u upravljačkoj strukturi Rudnika), a sve s ciljem da firmi "Mining & Drilling"  i Mujkićima pribave korist na način da kontinuirano pogoduju da ova firma ima povlašten položaj i bezrezervni  preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za  dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla", navodi se u optužnici.

Pri tome, kako se dalje navodi, su bili svesni i znali da ovo privredno društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uslove tendera u vezi sa posedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uslova (oprema), potreban broj stručnog i kvalifikovanog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova (firma osnovana  u julu 2018. godine i  u ovom periodu  imala jedno zaposleno lice), te da su radi neispunjavanja uslova trebali biti isključeni iz dalje procedure prilikom provođenja tendera..

"U pomenutom periodu,  uz različite uloge i učešće  optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta  poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je  firma "Mining & Drilling",  uz to što nije ispunjavala uslove za prijavu na tender,  bila za više od dva miliona KM skuplja u odnosu na drugu firmu iz Bugarske koja je bila kredibilan ponuđač i  ispunjavala sve uslove iz tendera, ali je komisija Rudnika pronalazila tehničke nedostatke ovoj firmi kako bi ostvarili svoj plan za Mining & Drilling", navodi se u optužnici.

Nakon više poništenih tendera i  pogodovanja za tenderske uslove za ovu firmu koje i dalje nisu ispunjavali,  uz različite uloge koje su imali  članovi grupe i bivši ministar privrede u Vladi TK, i  po ranijim uputstvima  da drugačije ne mogu biti izabrani kao najpovoljniji ponuđač ukoliko ne smanje cenu,  firma "Minning & Drilling" je krajem decembra 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 4,6 miliona KM bez PDV-a (5,4 miliona KM sa PDV-om) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina,  te joj je u januaru 2021. godine dodeljen ugovor, koji je i potpisan u februaru 2021. godine. Međutim, u ugovoru je definisana  dodatna odredba da se umesto dotadašnjih i uobičajenih pet posto,  nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrednosti ugovora, što je još oko milion KM na vrednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki, a što bi anuliralo razliku u umanjenoj tenderskoj ponudi.

Nakon sklapanja  ugovora, firma "Mining &Driling" započinje sa upošljavanjem potrebnog broja ljudi i počinje sa nabavkom potrebne opreme za izvođenje tih radova. O samim činjenicama neispunjavanja uslova firme "Mining & Drilling" u periodu provođenja  tendera i potpisivanja ugovora,  se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ova firma nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljena za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru.

U tužilaštvi podsećaju da je istraga u ovom predmetu otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i  praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica.

U optužnici je nadležnom sudu  predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i  šest vještaka i stručnih lica, te da se izvrši uvid u više od  1.000 materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage.*

Komentari(0)

Loading