KOVID PRAVILA: Građani BiH samo u Srbiju i Sloveniju mogu ući bezuslovno

10:11

BiH 0

Građani BiH trenutno bezuslovno mogu da pređu granicu susedne Srbije, jer ova država ne traži niti jedan kovid dokument za ulazak, a od vikenda i Slovenija je ukinula mere na granicama

KOVID PRAVILA: Građani BiH samo u Srbiju i Sloveniju mogu ući bezuslovno
EPA

Naime, period pandemije virusa korona, koji traje već gotovo dve godine, često je menjao pravila prelaska granica, te su one jedno vreme bile i zatvorene, a kasnije su se uslovi samo smenjivali, te nakon obaveznog negativnog PCR testa ili brzog antigenskog testa, imamo i uslov potpune vakcinacije.

Iako su pojedine zemlje Evropske unije za svoje građane ukinule gotovo sve mere, za građane BiH i dalje važe pravila da na granicama prikažu ili negativan PCR test, ili negativan brzi antigenski test, ili dokaz o vakcinaciji, ili potvrdu o prebolovanom kovidu-19, a negde je propisan i karantin.

Slovenija, koja je 19. februara ove godine ukinula gotovo sve mere za svoje građane, izuzev nošenja maski i pranja ruku u zatvorenim prostorijama, na graničnim prelazima više se od putinika ne zahteva da prikažu dokaz da su vakcinisani, prebolovali ili da su testirani.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kako je objavila Vlada Slovenije, turisti takođe neće morati da idu u samoizolaciju nakon prelaska granice, ali će se strani državljani u Sloveniji ipak morati pridržavati svih mera koje su na snazi.

Kako su preneli pojedini austrijski mediji, turisti koji odluče da posete ovu evropsku zemlju sada mogu da uđu s negativnim PCR ili antigenskim testom na korona virus. Kako su naveli u Ministarstvu zdravlja Austrije, pravilo "vakcinisani, oporavljeni, testirani" važiće za sve zemlje, uključujući Rusiju. Ministarstvo je pojasnilo da će ulaz biti dozvoljen svima koji su imunizovani vakcinom koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Osim toga, u Austriju će moći da uđu oni koji imaju dokaz o nedavno preležanom kovidu-19, negativanom PCR testu ne starijem od 72 časa ili negativnom antigenskom testu ne starijem od 24 časa.

Slično tome, od bh. građana se prilikom ulaska u Hrvatsku traži da predoče ili negativan PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 24 sata.

"Građani BiH mogu na granici da predoče i dokaz o potpunoj vakcinaciji ne stariji od 270 dana ili dokaz da su prebolovali kovid-19 ne mlađi od 11 i stariji od 180 dana", stoji u podacima Ministarstva inostranih poslova BiH (MIP BiH). Ako bh. građanin ne predoči ništa od propisanog, odlazi u samoizolaciju, te može u Hrvatskoj da o svom trošku uradi PCR ili antigenski test, a iz izolacije izlazi ako dobije negativan test.

U Crnoj Gori su na snazi mjere za ulazak stranaca, gdje je propisano da osoba mora da ispuni jedan od četiri uslova iz EU digitalne kovid potvrde.

"Jedan od uslova je da je osoba potpuno vakcinisana i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci ili da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz da je preboljela kovid-19, od kojeg je prošlo više od 10 dana i ne više od šest mjeseci", navode u MIP BiH.

Isto tako građani BiH koji odluče sada da putuju u Severnu Makedoniju moraće da prilože jedan od gorenavedenih kovid dokumenata.

Prema podacima MIP-a BiH, Nemačka od 16. januara BiH smatra visokorizičnim područjem, te građani moraju pre dolaska ispuniti online prijavu, te predočiti dokaz prijave prilikom ulaska.

"Svi putnici iznad šest godina starosti moraju posedovati dva kovid testa, ili PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz o potpunoj vakcinaciji ili dokaz o oporavku od kovida-19 ne stariji od 90 dana", navodi se u MIP-u BiH, nadalje se navodi da je za osobe koje dolaze iz visokorizičnih zemalja obavezan period samoizolacije u trajanju od deset dana.

"Putnicima koji putem digitalne registracije dostave dokaz o potpunoj vakcinaciji ili dokaz o oporavku od kovida-19 prekida se period obavezne samoizolacije. Period samoizolacije se prekida i putnicima koji putem digitalne registracije dostave negativan kovid test, pri čemu isti može biti dostavljen najranije petog dana nakon ulaska u Njemačku", navodi se u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Švajcarska je krajem januara ove godine popustila mere za ulazak stranaca, te se sada ne zahteva da vakcinisane osobe moraju imati negativan PCR ili brzi antigenski test, dok će osobe koje nisu vakcinisane i nisu se oporavile od kovida-19 i dalje morati prilikom ulaska u ovu zemlje da predoče jedan od ova dva testa.

"Švajcarska je od 31. januara ove godine skratila rok važenja potvrda o vakcinaciji i oporavku od kovida-19 sa 365 na 270 dana", navode u MIP-u BiH.

Državljani BiH mogu putovati i u Tursku ako ispune jedan od ranije navedenih uslova, a osobe koje su vakcinisane sa dve ili više doza mogu ući u Tursku bez potrebe predočenja negativnog PCR testa.

Komentari(0)

Loading