INCKO I ŠILING KRENULI SA HALUCINACIJAMA: Vučić i Dodik palniraju destabilizaciju Balkana, hitno postaviti NATO bazu u BIH

13:11

BiH 0

BIVŠI visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko uputili su dramatičan apel čelnicima Evropske unije i NATO-a da zaštite zapadni Balkan, a posebno BiH, od scenarija sličnog ukrajinskom u tom delu Evrope.

INCKO I ŠILING KRENULI SA HALUCINACIJAMA: Vučić i Dodik palniraju destabilizaciju Balkana, hitno postaviti NATO bazu u BIH
Printscreen/Youtube

Planovi za uspostavljanje velike Srbije i dalje su živi. U zajedničkom pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, Švarc-Šiling i Incko haluciniraju da bi lider bosanskih Srba Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogli da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i izazovu incidente ili čak novi rat.

"Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 1990-ih. Osim toga, njeguju veoma bliske odnose sa Rusijom. Stoga se plašimo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti na zapadni Balkan, pre svega na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. “, rekli su u zajedničkom pismu, čiji sadržaj je u sredu citirao Dojče vele (DV).

Traže hitan prijem BiH u EU i postavljanje NATO baze kod Brčkog

Kao najbolje rešenje za sprečavanje izbijanja nove krize na evropskom tlu predlažu "što brže i nebirokratski prijem BiH u EU" i ističu da je to svojevrsna moralna obaveza s obzirom na činjenicu da je Unija uvela embargo na oružje 1990-ih sprećio napadača da se odbrani od agresije. Incko i Švarc-Šiling smatraju da Dodikov plan o otcepljenju Republike Srpske još živi u njegovoj glavi, iako o tome sada ne govori, a Rusija i Srbija ističu da podržavaju teritorijalni suverenitet BiH.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Oni su stoga pozvali NATO i generalnog sekretara Stoltenberga da daju "snažne garancije građanima BiH da neće ostati na cedilu, kao što su bili pre 30 godina". To bi, predlažu, trebalo učiniti preduzimanjem neophodnih koraka kako bi se sprečile pretnje egzistenciji Bosne i Hercegovine.

Strahuju od Putina a ne od Srbije

Prema njihovim rečima, konkretan način da se to uradi bilo bi stacioniranje trupa NATO-a i EUFOR-a u blizini Brčkog i na granici između BiH i Srbije.

"Niko ne zna šta su Putinovi ciljevi. Zato vas molimo da učinite sve što je u vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju dobiti garancije NATO-a u slučaju da se rat proširi na zapadni Balkan", rekao je Incko.

On je dodao da je formula "miran Balkan - sigurnija Evropa" nezamenjiva i da u poslednjih 15 godina nije video tako veliko interesovanje međunarodne zajednice za BiH kao sada i da mu je to veoma drago.

Za Srbiju Švarc-Šiling i Incko imaju poruku da njihovo ponašanje u vezi sa ukrajinskom krizom pokazuje da nije zaslužila ni članstvo u EU jer odbija da sledi EU politiku prema Rusiji, odnosno da uvede sankcije.

Podsećaju da je prvi visoki predstavnik za BiH Karl Bilt 27. februara na Tviteru poručio da se Srbija svojim odnosom prema Rusiji diskvalifikovala iz pristupnog procesa jer zemlje koje ne dele evropske vrednosti ne bi trebalo da imaju mesto u Uniji.
 

Komentari(0)

Loading