DODIK ZA POŠTOVANJE USTAVA: Turkovićeva kao nenavodeća raketa, ne zna se gdje će bubnuti

16:00

BiH 0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković kao nenavodeća raketa i da se uopšte ne zna gdje će bubnuti, te poručio da je Predsedništvo BiH to koje vodi spoljnu politku.

DODIK ZA POŠTOVANJE USTAVA: Turkovićeva kao nenavodeća raketa, ne zna se gdje će bubnuti
EPA

Dodik je, komentarišući instrukcije Turkovićeve mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), rekao da Turkovićeva "očigledno buba svuda po svijetu i hoda klevećući protiv Srba, traži sankcije", te da to neće rešiti situaciju. Prema njegovim rečima, Republika Srpska je u dovoljnom potencijalu da očuva svoja politička prava.

"Ona ne može ništa srpskim kadrovima u DKP mreži. Ona zamišlja neku težinu", dodao je Dodik. Naglasio je da se pre dva meseca nije moglo živeti od priče o ratu u BiH, a da danas to niko ne pominje i da je to laž.

On je istakao da se bori za politička prava, napominjući da su Ustav i poslovnik o radu Predsedništva BiH politička prava koja su stečena.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Ako zemlja hoće da funkcioniše, onda mora da se to poštuje", upozorio je Dodik nakon što je danas napustio sjednicu Predsjedništva BiH jer nije prihvaćen njegov zahtjev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom.

Dodik je rekao da lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović ima autonomno pravo da utvrđuje svoje politike, te da mu nije nepoznato da je politika Hrvata u BiH integracija, zato što je Hrvatska integrisana u EU i da se to prati, što nije sporno.

"Ali, Čović nema čovjeka ovdje koji može da unese te njegove stavove u konkretne odluke. Jedino je Predsjedništvo BiH to koje odlučuje o spoljnoj politici i niko drugi u ovoj zemlji. Pošto je Predsjedništvo na ovaj način devalvirano, onda je pitanje koliko ono uopšte postoji. Vidjećemo", naglasio je Dodik.

On je rekao da je pre sednice tražio da razgovara sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, koji se nije javio na njegov poziv.

"To znači da sinhronizovano djeluju i vjerovatno u ovoj zgradi pričaju o tome. Opet je Dodik taj koji nešto radi", dodao je Dodik.

Dodik je poručio da će učestvovati u svim razgovorima koji se budu vodili u Predsedništvu BiH, ukoliko se bude poštovao Ustav.

"Prvo mora postojati odgovornost za one koji su kršili politike i odluke Predsjedništva. Nijedan srpski ambasador nije postupio protiv odluke Predsjedništva i svi su poštovali takve odluke, a nisu poštovali odluke takozvane ministrice", dodao je Dodik. 

Komentari(0)

Loading