TUGA DO NEBA: Azra i njena beba preminuli, krenula ISTRAGA

18:00

BiH 0

U Bosanskom Petrovcu danas je proglašen Dan žalosti zbog tragične smrti mlade majke Arze Bećirspahić i njene bebe, koje će danas biti sahranjene.

TUGA DO NEBA: Azra i njena beba preminuli, krenula ISTRAGA
Shutterstock

Krajina i cela javnost BiH ostale su u šoku nakon vesti da je u Kantonalnoj bolnici “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću prilikom porođaja preminula Azra Bećirspahić (26) iz Bosanskog Petrovca. Lekari se nisu uspeli izboriti ni za život njene bebe, prenosi Srpskainfo.

Društvene mreže su preplavljene reakcijama ogorčenih građana koji traže odgovor, ali i pozivaju na utvrđivanje odgovornosti u ovom slučaju. Građani najavljuju i proteste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, prema nalogu Tužilaštva USK, pokrenulo je istragu u ovom slučaju, a nakon što ih je medicinsko osoblje Kantonalne bolnice u Bihaću obavestilo o događaju.

– Postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona izdao je nalog Sektoru kriminalističke policije za provođenje istražih radnji. Radi se na prikupljanju podataka vezano za nemili događaj – kazao je za Avaz Admir Beganović, portparol MUP USK.

Dodao je da se mora ustanoviti uzrok koji je doveo do smrti porodilje i njene bebe kako bi se utvrdilo je li u pitanju nesretan slučaj ili je bio nemar.

– Naložena je i obdukcija tela radi utvrđivanja činjenica o uzroku smrti – kazao je Beganović.

Direktor Kantonalne bolnice “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić potvrdio je da se u noći sa srede na četvrtak (17. mart) na Odelu ginekologije i porodiljstva dogodio smrtni ishod prilikom poroda.

– Nažalost, pored sve stručne pomoći koja se u tom trenutku mogla pružiti, smrtni ishod je usledio i za mladu majku i za bebu. U pružanje pomoći bila su uključena četiri odela, odnosno stručno osoblje Ginekologije, Hirurgije, Neonatologije i Anesteziologije. Svi su dali maksimalan trud i pokušali učiniti sve što je u njihovoj moći, no, nažalost, nisu uspeli pomoći – kazao je Havić.

Direktor je dodao da je u ovakvim slučajevima adekvatno i uključivanje istražnih organa kako bi se sve detaljno ispitalo i istražilo te na osnovu svega toga doneo konačan sud.

Jedan od prijatelja preminule porodilje na društvenim mrežama je napisao da se susreo s njenim suprugom koji mu je skrhan od bola ispričao da se nekoliko sati pre njene smrti šalio s njom i da mu se požalila da je boli.

Brojna rodbina, prijatelji i poznanaci na društvenim mrežama se opraštaju od nesrećne Azre i njene bebe.

Građani pozivaju i na proteste kako bi se porodiljama u BiH osigurao siguran boravak i porođaj.

Izvor: Blic

Komentari(0)

Loading