"Bosna mora u NATO" - poruka novog SAD ambasadora o primeru Ukrajine

18:00

BiH 0

Sarajevo - Američki ambasador BiH u Sarajevu Majkl Marfi izjavio da je rat u Ukrajini najbolji pokazatelj da BiH mora da uđe u NATO.

"Bosna mora u NATO" - poruka novog SAD ambasadora o primeru Ukrajine
Shutterstock

On je takođe istakao i da taj put, kao i put ka Evropskoj uniji nije lagan, mora da se zasluži.

Marfi je, na prvoj konferenciji za novinare od preuzimanja dužnosti ambasadora SAD u BiH, rekao da je "ruska invazija na Ukrajinu promenila svet i da gradjani BiH najbolje znaju šta znači rat".

"Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO ali taj put kao i put ka EU nije lagan mora se zaslužiti i lideri moraju raditi da osiguraju budućnost koju su obećali građanima", naveo je Marfi.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

On je rekao da građani BiH imaju pravo da očekuju da političari ulože vreme i energiju da ispune obećanja, kao i da treba da ih smatraju odgovornim.

"U naredne tri godine podržavaću pomirenje među narodima", naveo je Marfi predstavljajući svoje planove i prioritete za koje će se zalagti tokom svog mandata.

“BiH su potrebne funkcionalne efikasne institucije u kojima će učestvovati svi lideri i funkcionalne entitete koji će obezbediti prospreritetnu budućnost za građane. Trenutno BiH nema nijedno", rekao je američki diplomata.

On tvrdi da zna da je BiH komplikovana i da njegov posao neće biti lak, ali i da su njegov tim i on spremni da s partnerima rešavaju probleme.

“Krivica genocida je na onima koji su ga počinil, a ne na celom narodu. Dužnost današnjih lidera je da poštuju žrtve i promovišu pomirenje i poštuju presude. Potom ću podržati vladavinu prava i antikorupcijske reforme jer korupcija stoji na putu EU integracija i izlaže zemlju spoljnim uticajima i malignim politikama koje potkopavaju demokratiju i pojačavaju etničke tenzije u BiH. ” kazao je Marfi.

Kako prenosi sarajevska N1 tv. Marfi je rekao da će podržavati i ekonmske reforme u zemlji, kao i da Rusija i Kina prete zajedničkim interesima BiH i SAD-a.

Izvor: TANJUG

Komentari(0)

Loading