BIVŠI GENERALNI KONZUL BiH U FRANKFURTU:Nikakve trupe nisu potrebne u BiH, a posebno ne nemačke

10:11

BiH 0

"Bezbednosna situacija nije ugrožena. Nikakve trupe nisu potrebne u BiH, a posebno ne njemačke zbog istorije koja nam je dobro poznata," kaže bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučijano Kaluža, za medije Srpske, komentarišući to što je državna sekretarka za Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Ana Lirman , na sednici Bundestaga posvećenoj BiH, zvanično potvrdila da Nemačka razmatra slanje vojnog kontingenta u BiH, u okviru EUFOR-a te da to, kako su preneli mediji, pravdaju zabrinutošću za stabilnost BiH i mir zbog "planova o secesionizmu".

BIVŠI GENERALNI KONZUL BiH U FRANKFURTU:Nikakve trupe nisu potrebne u BiH, a posebno ne nemačke
Printscreen/Youtube

"Ne trebaju nam transporteri parkirani pored škola, obdaništa, niti strana vojska da nadzire saobraćaj. Funkcionišemo kako funkcionišemo, ali sigurno je da nema prijetnji za mir, tako da on nije ugrožen," naglasio je Kaluža.

Poruke koje su stigle iz Bundestaga, podvlači, nisu dobre za stanje u BiH.

"Ranije je bio dosta racionalniji pristup BiH. Danas je koalicija liberala i zelenih potpuno promašila politički kurs prema BiH, diskutujući jednostrano, potpuno priklonjeni federalnom Sarajevu," kaže Kaluža.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ističe da Srpska mora snažnije da nastupi sa tačnim stavom, a to je da mir nije ugrožen.

EUFOR je već pojačao kontingent sa dodatnih 500 vojnika iz Slovačke, Rumunije, Austrije i Bugarske, a ulazak nemačkih pripadnika među njih je tražio u Bundestagu i Adis Ahmetović, koji je zapravo izvestilac nemačkog SPD-a u tamošnjem Odboru za spoljnu politiku, a ne izvestilac Bundestaga za BiH, kako je predstavljan u nekim medijima u BiH.

Kaluža smatra da je Ahmetović nekompetentna osoba koja olako zauzima stavove.

"Ahmetović izvještava svoj klub unutar Bundestaga, a nikako Bundestag, ali on nikada nije rekao da su mediji pogrešno interpretirali njegovo zvanje, što je malo čudno. Osoba na takvom položaju je trebalo da ukaže na to, da se radi o potpuno dvije različite funkcije," istakao je Kaluža.

Poruke iz nemačke vlade da razmatraju da se ponovo vojno angažuju u BiH kroz misiju EUFORa podigle su na noge zvaničnike Republike Srpske, koji podvlače da za tim nema potrebe, jer mir ni na koji način nije ugrožen, a istovremeno su upozorili i na to da iza svega toga stoje oni koji samo čuju glasove iz "političkog Sarajeva".

Stav o eventualnom dolasku vojnika iz Nemačke u BiH dao je juče srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Za njega je, generalno, EUFOR-ovo "paradiranje" ulicama Srpske neprihvatljivo.

"Neću glasati za produženje mandata EUFOR-a. U Bundestagu smo vidjeli ostrašćenost. Sada hoće da pošalju dodatne snage EUFORa. Oni ovdje ne mogu doći bez odluke Predsjedništva. Pogriješio sam što sam prošle godine dao saglasnost za produženje njihovog mandata," naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

O produženju mandata EUFORa trebalo bi da u novembru raspravlja Savet bezbjednosti UN.

Komentari(0)

Loading