AMBASADA RUSIJE U BiH: Samo direktan dijalog bez spoljnog posredovanja može ojačati atmosveru saglasnosti i pomirenja

14:11

BiH 0

Ambasada Ruske Federacije u BiH zatražila je od partnera iz Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira /UO PIK/ da ponište takozvanu odluku Kristijana Šmita da obustavi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, naglašavajući da su njegovi potezi nelegitimni.

AMBASADA RUSIJE U BiH: Samo direktan dijalog bez spoljnog posredovanja može ojačati atmosveru saglasnosti i pomirenja
Printscreen/Facebook

"Ukoliko pojedini članovi UO PIK-a nastave da popuštaju samovolji Kristijana Šmita, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice", upozorava se u saopštenju objavljenom na "Fejsbuk" stranici Ambasade Rusije u BiH.

Iz ruske Ambasade su pozvali sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez spoljnog posredovanja kako bi se što pre došlo do kompromisnih rešenja o aktuelnim unutrašnjim političkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja.

"Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za obezbeđenje stabilnosti i bezbednosti u BiH", ističe se u saopštenju.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ambasada je potvrdila principijelan stav Rusije da se nemački državljanin Kristijan Šmit bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, zbog čega nema ovlaštenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne.

Nemački diplomata Kristijan Šmit rekao je juče da je "obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti".

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila ukaz o proglašavanju ovog zakona koji bi sutra trebao da stupi na snagu.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading