RUSI ZAVRNULI SLAVINU: Zaustavili finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH

10:53

BiH 0

Ruska Federacija je informisala OHR da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz OHR-a.

RUSI ZAVRNULI SLAVINU: Zaustavili finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH
Foto:EPA

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu želeli komentarisati.

"Finansijska pitanja ne bismo želeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a", rekli su iz ruske ambasade.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbeđuju zemlje članice Saveta za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbeđuju zemlje članice Saveta za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra. 

"Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sledeći: EU 47,68 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, UK 6,69 odsto, Kanada 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto, Rusija 1,2 odsto, ostali 6,9 odsto", navedeno je na sajtu OHR-a.

Pritom, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

"U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira", rečeno nam je iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rekli su nam da je Rusija član Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, "ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije".

Osvrnuli su se i na Kristijana Šmita, kojeg, podsetimo, Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH.

"Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Šmita kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Šmitom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Saveta bezbednost UN-a za ovu funkciju", rekli su za "Nezavisne novine" iz  Ambasade Rusije u BiH.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Saveta za sprovodenje mira, američki ambasador u BiH Majkl Marfi nedavno je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj deo članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela. 

"Pretpostavljam da je Rusija odlučila da napusti PIC", istakao je Marfi tokom nedavne posete Banjaluci.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading