MOGLO JE BITI STRAŠNIJE MNOGO! Stručnjak otkriva šta je spasilo Hercegovinu veće katastrofe

21:26

BiH 0

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je jučerašnji zemljotres u Hercegovini po jačini bio sličan petrinjskom iz 2020. godine, ali da su zahvaljujući stenovitom, krškom tlu blaži efekti u Hercegovini.

MOGLO JE BITI STRAŠNIJE MNOGO! Stručnjak otkriva šta je spasilo Hercegovinu veće katastrofe
Shutterstock

Iako je potres u Hercegovini bio neznatno slabiji od petrinjskog potresa, tlo je na tom prostoru drugačije od rastresitog tla na Baniji koje nije dobro za potrese, prenosi Srpskainfo.

U Hercegovini se radi o stenovitom, krškom području i onda su efekti potresa blaži jer ne dolazi do pojačavanja, tzv. amplifikacije trešnje, izjavio je Kuk gostujući u emisiji RTL Danas.

Dodao je i da je zemljotres u Hercegovini oslobodio 1.4 puta manje energije od petrinjskog.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

– Seizmička aktivnost je pojačana na ovim područjima, i to već duže vreme, što se primećuje i po zemljotresima u Grčkoj, Albaniji, Turskoj, na našim prostorima, kao i sada u Bosni i Hercegovini – rekao je Kuk.

Seizmička aktivnost pojačana je u odnosu na dugogodišnji prosek, iako je, istakao je, prosečnost relativan pojam u seizmologiji jer se potresi ne događaju periodično i pravilno.

Iz petrinjske i zagrebačke serije zemljotresa, realno se može očekivati i da će serija zemljotresa na području Hercegovine potrajati još neko vreme.

– Na tom je području već bila prije 2019. serija zemljotresa od kojih je najjači bio magnitude 5.5 prema Richteru, nakon kojeg je mesecima usledila serija slabijih. Nije bila ovako izražena niti po jačini niti po učestalosti, ali je dokaz da je to seizmički aktivno područje – rekao je Kuk.

Dodao je i kako se možemo nadati da se ispraznila seizmička energija na ovom području, ali i da na području koje je sposobno generisati potrese niko ne može isključiti mogućnost nastanka jakih ili jačih potresa jer bi to bilo predviđanje potresa, što je nemoguće, prenosi Jutarnji list.

Izvor: jutarnji list

Komentari(0)

Loading