PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE U DOBROVOLJAČKOJ: Oglasio se Ejup Ganić

14:03

BiH 0

"Sve što mogu reći o slučaju Dobrovoljačka, iscrpno je pokriveno izvještajima Haga, procesom i presudom Londonskog suda, i bh. Tužilaštva o obustavi istrage," rekao je bivši član Predsedništva RBiH i predsednik FBiH Ejup Ganić u prvoj rekaciji na podizanje optužnice za zločine u Dobrovoljačkoj.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE U DOBROVOLJAČKOJ: Oglasio se Ejup Ganić
Printscreen/Youtube

"Moja jedina izjava je da vas uputim na ove dokumente", kazao je Ganić za Radiosarajevo.ba.

Tužilac Posebnog odelenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv 10 osoba u predmetu "Dobrovoljačka", potvrđeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su: Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina", saopšteno je u iz Tužilaštva BiH.

Inače, optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetaka vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani, dodaju iz Tužilaštva.

Navode i da je Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i MUP-om RS-a, provelo temeljnu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svedoka navedenog događaja, među kojima i preživeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj učesnika događaja.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, naveli su iz Tužilaštva.

Izvor: reguon.alo

Komentari(0)

Loading