TEGELTIJA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Bošnjački lobisti ekspresno doveli Džaferovića u Njujork

15:03

BiH 0

Predsjedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija trebalo je da se sutra obrati u Savetu bezbednosti UN-a u Njujorku gde će jedna od tema na dnevnom redu biti i stanje u BiH, ali se u celu priču upleo jak bošnjački lobi, saznaju mediji Srpske.

TEGELTIJA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Bošnjački lobisti ekspresno doveli Džaferovića u Njujork
Printscreen/Youtube

 

Medijski izvor blizak međunarodnim krugovima tvrdi da je proteklih dana došlo do pritiska od strane bošnjačkog političkog establišmenta iz Misije UN-a te je u Njujork, u poslednji čas, doputovao predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Ranije je, naime, bilo najavljeno da će se Savjetu bezbednosti u ime BiH obratiti Tegeltija, a u međuvremenu je Stalna misija BiH u UN potvrdila Džaferovićev odlazak na sednicu gde će izveštaj o stanju u BiH podneti Kristijan Šmit sa pozicije visokog predstavnika.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

"Kada se sagledaju dostupni podaci i objave pojedinaca vidi se da je njegov odlazak organizovan na brzinu, a pokušaji da se u Savjetu bezbjednosti čuje samo bošnjački glas idu do te mjere da za njega zakazuju sastanke sa zvaničnicima sa kojima Tegeltija treba da se sastane", kaže sagovornik Glasa Srpske.  U svemu tome, tvrdi, bitan je i "odnos snaga".

"Zoran Tegeltija je reprezentativni predstavnik institucije, dok je Džaferović, iako predsjedavavajući u ovom momentu, ipak član Predsjedništva BiH, ali ne kolektivni šef države i ne predstavlja jedinstven glas jer njegovo obraćanje nije dobilo potrebnu saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH. Uz to, simptomatčne su i prozivke vatrenih zagovornika političkog Sarajeva na račun nedolaska Željka Komšića koji nije morao da čeka na američku vizu jer je već posjedovao. Vidjećemo još šta će se dešavati", zaključio je sagovornik "Glasa".

Ocenjuje i da najavljeno obraćanje Kristijana Šmita Savetu bezbednosti, organu koji nije potvrdio njegov status visokog predstavnika, predstavlja očigledan dokaz licemerstva i dvostrukih aršina međunarne zajednice kada je u pitanju BiH. Ambasador Misije BiH u UN je Sven Alkalaj, bivši ministar inostranih poslova BiH.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading