POLICIJA NA TERENU: Širom Srarajeva dojave o bombama u osnovnim školama

10:11

BiH 0

Policija Kantona Sarajevo u jutarnjim satima dobila je informacije da su u osnovnim školama u nekoliko sarajevskih opština postavljene bombe.

POLICIJA NA TERENU: Širom Srarajeva dojave o bombama u osnovnim školama
Shutterstock

Policijski službenici jutros vrše Kontradiverzione preglede u više škola na području Kantona Sarajevo potvrdio je za "Nezavisne" Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Za sada nema informacija da su nakon dojava zaista i pronađen eksplozivne naprave, a pokrenuta je istraga kako bi se identifikovala lica koja su prosledila email, te se rasvetlili motivi.    

"Na terenu je veći broj policijskih službenika koji vrše KDZ preglede. Ne možemo govoriti o više detalja sve dok se taj dio posla ne obavi, odnosno ne završimo istražne aktivnosti", rekao je Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.  

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pošto je reč o periodu godine kada su završni ispiti u školskoj godini, slučaj se povezuje i sa mogućnošću neprimerenog načina izbegavanja učenika da budu prisutni na nastavi. U policiji ipak ne žele spekulisati.

"Ne možemo zaista govoriti o tome šta je uzrok. To ćemo govoriti kada se završe prije svega KDZ pregledi. Za sada možemo potvrditi da su dojave izvršene za više škola na području Kantona Sarajevo na više opština", dodao je Mirza Hadžiabdić.

Reč je o školama na području opština Novi Grad, Stari Grad, Vogošća, Centar i Ilidža.

Hadžiabdić je rekao da se u školskim ustanovama na koje se odnose zaprimljene dojave preduzimaju neophodne mere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju evakuaciju učenika i osoblja iz škola, te obavljanje neophodnih KDZ pregleda.

"Molimo predstavnike medija da upoznaju javnost da nema razloga za podizanje tenzija i uznemiravanje javnosti, policija je na terenu i preduzima neophodne aktivnosti koje su uobičajene u situacijama kada se zaprime dojave o bombi", dodao je on.

Hadžiabdić je apelovao da se poštuju uputstva koja se daje policija.

"Osoblje i učenici školskih ustanova, ali i roditelji, odnosno, staratelji djece koji se nalaze u blizini škola, trebaju postupati po uputstvima koje dobiju od strane policijskih službenika na terenu, kako bi policija obavila svoj dio posla propisan u ovakvim situacijama", pojasnio je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je poručio da je neophodno strpljenje, odnosno, suzdržati se od širenja neproverenih informacija, kako bi se sprečilo bespotrebno izazivanje uznemirenosti i panike.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading