SAČUVANA DEJTONSKA OVLAŠĆENJA RS U BRISELU: Značajno izmenjen dokument koji su pisali Bošnjaci

13:11

BiH 0

Lideri političkih stranaka i članovi Predsedništva BiH postigli su načelni dogovor o procesima u vezi s kojima bi trebalo da se dogovaraju nakon izbora u oktobru, a u cilju dobijanja kandidatskog statusa za BiH, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

SAČUVANA DEJTONSKA OVLAŠĆENJA RS U BRISELU:  Značajno izmenjen dokument koji su pisali Bošnjaci
EPA

On je precizirao da ništa nije potpisano, već da je postignuta načelna  saglasnost oko reformi iza kojih i lično stoji, zahvalivši predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i visokom predstavniku Žozefu Borelu  na korektnom odnosu prema svim stranama.

Dodik je rekao da je značajno što je uklonjeno 14 prioriteta Mišljenja Evropske komisije kao uslov za kandidaturu, te da je to dobro da se olakša dobijanje kandidatskog statusa.

Istakao je da je bitno da su sačuvana dejtonska ovlaštenja RS, da nije dat značaj presudama Ustavnog suda BiH jer će se o zemljištu i imovini razgovarati kao i do sada.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Optužio je Branislava Borenovića, predsednika PDP, za politikantstvo, a rekao je da je Nenad Nešić, predsednik DNS bio korektan. Dodao je da je finalni dokument značajno izmenjen u odnosu na početni za koji je rekao da su ga pisali Bošnjaci. Ustvrdio je da je najveći gubitnik Željko Komšić jer je usvojen koncept konstitutivnih naroda.

Dodik je takođe rekao da je postojala snažna koordinacija s Petrom Đokićem, predsednikom SP, i Nenadom Stevandićem, predsjednikom US, te da mu je žao što nije postignuto potpuno srpsko jedinstvo.

Sva tri lidera su istakli da je takođe važno i to da nisu priznate sankcije za Rusiju, već da je samo spomenut dokument u UN-u koji već postoji.

Komentari(0)

Loading