MASTILOVIĆ O NAJAVI KROJENJA ISTORIJE ZA BIH: Šolc prvo da se pokloni pokloni žrtvama 7. SS “PRINC EUGEN” DIVIZIJE, 118. LOVAČKE DIVIZIJE, 369. “VRAŽJE” i 13. SS “HANDŽAR” DIVIZIJE

10:43

BiH 0

"Za svakog istoričara, naučnika, riječ o istoriji je toliko skupocjena da ne smije biti ni brzopleto rečena, a kamoli stavljena u službu neke politike, pa zbog toga najava Kristijana Šmita da će se on pozabaviti programima i udžbenicima istorije, za istoričara od struke predstavlja svojevrstan presedan, a možemo slobodno reći i skandal", rekao je za medije Srpske istoričar i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, govoreći o najavama nemačkog diplomate da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u RS i FBiH jer mu je, između ostalog, problematično što srpska deca u Srpskoj, ali i deca drugih nacionalnosti, imaju različite programe iz istorije.

MASTILOVIĆ O NAJAVI KROJENJA ISTORIJE ZA BIH: Šolc prvo da se pokloni pokloni žrtvama 7. SS “PRINC EUGEN” DIVIZIJE, 118. LOVAČKE DIVIZIJE, 369. “VRAŽJE” i 13. SS “HANDŽAR” DIVIZIJE
Printscreen

Mastilović naglašava da sloboda naučne misli i promišljanja istorije ne sme biti ničim sputana, ograničena i svedena na neke poželjne političke ili državne projekte, jer u tom slučaju gubi suštinu i prestaje da bude nauka, a postaje puko političko oružje.

"U istoriji nema crno-bijelih slika, pogotovo ne dobrih i loših naroda, pa svaki jednostrani pogled na istoriju, posebno ako je silom nametnut od političkih moćnika, predstavlja opasnost ne samo po istorijsku istinu već i po budućnost čitavih ljudskih zajednica," istakao je.

Zbog toga bi, poručio je, u najmanju ruku bilo pristojno, ali i mudro “od strane gospodina Šmita da se uopšte ne oglašava o temama o kojima veoma malo zna, kao što je na primer istorija ovih prostora”.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"A pogotovo ne bi bilo mudro upuštati se u pisanje, tumačenje ili nametanje istorijskih sadržaja, jer je to neminovno istorija “kratkog daha” i trajaće koliko i međunarodni protektorat u BiH", istakao je.

Smatra i da bi puno više bio cenjen njegov gest da, na primjer, oda počast svim nevinim žrtvama koje su na prostoru BiH stradale tokom 20. veka, počevši od dobojskog logora iz Prvog svetskog rata, preko Prebilovaca i Jasenovca, sve do poslednjeg rata.

"Siguran sam da bi u Republici Srpskoj bilo posebno cijenjeno da oda počast nevinim žrtvama, prvenstveno djeci, starcima i ženama, koji su na ovim prostorima stradali od ruke ili ideologije njegovih sunarodnika, pa da se, na primjer, pokloni žrtvama 7. SS “Princ Eugen” divizije, 118. lovačke divizije, 369. “Vražije” i 13. SS “Handžar” divizije. To bi bio pravi put za sticanje povjerenja u dobre namjere gospodina Šmita i jedini put istinskog pomirenja i zajedničke budućnosti na ovim prostorima", zaključio je Mastilović.

Predrasude

Oni koji ne znaju i ne razumeu komplikovane istorijske procese koji su doveli do određenih događaja i pojava, kaže Draga Mastilović, nemaju šta da traže u istoriji, ali bi, budućnosti radi, morali biti svesni toga da u svom neznanju ne smeju istoriju upotrebljavati ili zloupotrebljavati za bilo kakve i bilo čije političke ciljeve.

"To se posebno odnosi na one koji, poput pojedinih međunarodnih predstavnika, pa i samog Šmita, na osnovu svojih predrasuda ili zarad nekih političkih ciljeva i projekata, čak i žrtve dijele na dobre i loše, na one koje zaslužuju da im se oda počast i one koje treba minimizirati i marginalizovati, a sjećanje na njih zatrpati debelim naslagama istorijskog zaborava", zaključio je Mastilović.

 

Komentari(0)

Loading