KOMŠIJE NA VRHU NESLAVNE LISTE - UN objavile izveštaj: Bosanci ubedljivo PRVI!

13:00

BiH 0

Bosna i Hercegovina zauzima prvo mesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svetu, piše u izveštaju Ujedinjenih nacija za 2022. godinu "Perspektive svetskog stanovništva".

KOMŠIJE NA VRHU NESLAVNE LISTE - UN objavile izveštaj: Bosanci ubedljivo PRVI!
Shutterstock

U izveštaju se navodi da BiH godišnje gubi više od 1,5 odsto svog stanovništva, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

Među prvih deset zemalja po smanjenju stanovništva su i Srbija i Hrvatska, koje zauzimaju sedmo i osmo mesto na listi.

UN očekuju da će Letonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Kosovo, Jermenija, Severna Makedonija i Poljska do kraja ovog veka izgubiti 40 do 50 odsto svog stanovništva.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Analiza stanja stanovništva je potvrdila da je BiH zemlja sa 'najnižim niskim' fertilitetom na svetu (1,25), visokim nivoima migracija i starenja stanovništva, kao i sa duboko ukorenjenim rodnim nejednakostima - upozorio je nedavno Džon Kenedi Mosoti, predstavnik Populacionog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) u BiH, posle sastavljanja Projekcije stanovništva Bosne i Hercegovine za period 2020-2070.

On je ocenio da će do 2070. godine takvi demografski trendovi i nejednakosti dovesti do smanjenja ukupnog stanovništva za više od pedeset odsto, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji, sa njenim udelom u ukupnom stanovništvu od preko četrdeset odsto.

Izvor: agencije

Komentari(0)

Loading