MALVERZACIJE U INI: Uhapšenima određen jednomesečni pritvor

13:11

BiH 0

Za petoro uhapšenih zbog malverzacija s prirodnim gasom, koje hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) sumnjiči za više krivičnih dela, određen je jednomesečni istražni zatvor.

MALVERZACIJE U INI: Uhapšenima određen jednomesečni pritvor
Printscreen/Youtube

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražnih organa našli su se direktor INA Damir Škugor, predsednik Hrvatske advokatske komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, Škugorov otac Dane, i predsednica uprave kompanije Plinara istocne Slavonije Marija Ratkić, prenela je Hina.

Šteta za INA navodno prelazi milijardu kuna (133 miliona evra), protivzakonita zarada Škugora i njegovog oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao preko 90 miliona kuna (12 miliona evra), a Josip Šurjak 68,9 miliona kuna (9,1 milion evra).

Na računu njihove kompanije OMS-Ulagenje ostalo još više od 200 milliona kuna protvzakonito ostvarene dobiti (26,6 miliona evra).

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od juna 2020. do 27. avgusta 2022. u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamenik predsednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko delovanje ostale osumnjičene, pri čemu se prirodni gas kojim raspolaže INA prodavao po cenama ispod tržišne cene.

INA je zbirno oštećena je za najmanje milijardu kuna, a optuženi su ostvarili imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali gas od INA po 19,5 evra, a prodavali po 210 kuna (28 evra).

Škugor je na ispitivanju rekao da nije kriv i da je gas prodavan prema poslovnoj politici INA.

Izvor: tanjug

Komentari(0)

Loading