ČOVIĆ (HNS): Svako urušavanje Dejtonskog principa vodi ka urušavanju BiH

14:11

BiH 0

Predsednik Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je uoči današnje sednice Saveta za sprovođenje mira (PIK) da očekuje da će Kristijan Šmit doneti konačnu odluku kojom će izmeniti Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH.

ČOVIĆ (HNS): Svako urušavanje Dejtonskog principa vodi ka urušavanju BiH
Printscreen/Youtube

On je naveo da ta odluka treba da obezbedi ravnopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje, što je sve i potvrđeno Sporazumom iz Mostara pre dve godine, saopšteno je iz HNS-a.

Čović je istakao da svako narušavanje centralnog Dejtonskog principa ravnopravnosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje.

Podleganje uličnim pritiscima i pretnji nasiljem, ukazao je lider HDZ-a, do kraja bi narušili verodostojnost institucije visokog predstavnika.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Opšti je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali da sistematska diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ništa dobro BiH", naveo je Čović.

On je istakao da je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena, te da očekuje da se najvažniji međunarodni faktori u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotuju pregovore u dobroj veri.

Čović je naglasio da je rešavanje vodećih prioriteta ključni zadatak PIK-a i da upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema spoljnopolitičkim ciljevima, odnosno evroatlantskim integracijama.

"Donošenje odluke koja će učvrstiti ravnopravnost rasteretiće politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine", zaključio je Čović.

Komentari(0)

Loading