SLAMARICA I ČARAPE: Građani BiH sve manje novac drže u bankama

19:00

BiH 0

Bosna i Hercegovina suočena je s najvećom inflacijom u poslednih nekoliko godina. Cene osnovnih životnih namirnica, goriva i drugih energenata skaču iz dana u dan.

SLAMARICA I ČARAPE: Građani BiH sve manje novac drže u bankama
Shutterstock

 

Dodatni problem predstavljaju i prognoze svetskih stručnjaka da novac sve manje vredi i u bankama, međutim to nije nikako problem samo u našoj zemlji, piše Srpskainfo.

Upozorava se da je sve manje isplativa štednja u bankama zbog nikakvih kamata, te da je sve više prisutan fenomen čuvanja novca u “čarapama” ili “madracu”.

Veliki broj domaćinstava u BiH još ima omiljeno mesto u svom domu gde ostavlja, zapravo skriva gotovinu.

Ekonomski stručnjak Igor Gavran koji je govorio na ovu temu, pojašnjava da čuvanje novca u bankama ima sigurnosni aspekt.

– Loša je odluka građana da čuvaju novac u domovima jer može biti puno lakše ukraden iz neke privatne kuće ili stana u odnosu na banke. S druge strane, ne iznenađuje me činjenica da se količina novca iz bankarskih tokova poveća jer već duže vreme kamatne stope na štednju su niske i praktično čine štednju besmislenom. Tako da ta mobilizacija za čuvanja novca u bankama više ne postoji – kazao je Gavran.

Između ostalog, dodao je kako ima nekoliko faktora koji su uticali da građani dižu novac iz banaka i skrivaju ga u domovima.

– Imali smo i poremećaje na tržištu kod pojedinih banaka gde se pretilo mogućom propasti ili prekidom rada. To je takođe povećalo strah građana da se nešto njihovom novcu može desiti u bankama. Sa stanovišta ekonomije u celini, svakako da čuvanje novca u bankama povećava mogućnost banaka da kreditiraju i privredu i stanovništvu, i da ima pozitivan ekonomski efekat. Dok čuvanje novca u čarapama je potpuno van ekonomskih tokova i nema nikakve koristi. Idealno za svako društvo je da je veći deo novca u legalnim novačanim tokovima, a što manje izvan toga – zaključio je Gavran.

Prema podacima iz Centralne banke Bosne i Hercegovine stanje gotovine u KM izvan bankarskog sistema u BiH na kraju jula 2022. godine iznosio je 6,07 milijardi KM.

– Prema poslednjim podacima Centralna banka BiH, stanje gotovine u KM izvan BH bankarskog sistema na kraju jula 2022. godine je iznosilo 6,07 milijardi KM, dok je na kraju 2021. godine bilo 5,54 milijarde KM. Centralna banka BiH ne raspolaže podacima o tome koliko samo građani drže novca mimo računa jer se navedeni iznosi gotovine u KM izvan bankarskog sistema mogu odnositi pored građana i na ostale sektore (preduzeća, sektor vlade, nebankarske finansijske organizacije i ostale sektore) – naveli su u odgovoru za Raport iz Centralne banke.

Izvor: blic

Komentari(0)

Loading