NOVI UDAR NA NOVČANIKE GRAĐANA BIH! Litar mleka košta kao litar dizela, proizvođači poludeli!

13:14

BiH 0

Proizvođači mleka iz bh. entiteta Republika Srpska traže povećanje otkupne cene mleka na minimalno 1,20 KM ( 1KM - 59.9 RSD), što je za više od 50 posto veća od trenutne, te bi u narednom periodu mleko moglo dodatno da poskupi

NOVI UDAR NA NOVČANIKE GRAĐANA BIH! Litar mleka košta kao litar dizela, proizvođači poludeli!
Shutterstock

Dodatni problem predstavlja i ograničenje izvoza i povećanje cene mleka od strane Srbije, koja jedino nije zabranila da se mleko izvozi u Severnu Makedoniju i Albaniju, koje su članice Otvorenog Balkana.

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlekara Republike Srpske, istakao je da su na sastanku s proizvođačima tražili da cena bude minimalno 1,20 KM po litru.

"Trenutno prodajemo mleko od 0,53 do 0,80 KM po litru, zavisno od klase, i to nam se nikako ne isplati. Već pet godina tražimo plavi dizel, a ne dobijamo ga. Nema više ko da proizvodi mleko. I po ceni od 1,20 KM ćemo izgubiti proizvođače", rekao je Usorac za Nezavisne.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Dodao je da više nema uvoznog mleka, ali ni mesa.

"U maloprodaji je mleko i do 2,50 KM, a nama se plaća 0,80 KM, pa vidite koliko se uzima novca. Mleko će enormno poskupeti i sirotinja više neće moći da ga kupuje, nego samo političari koji primaju 8.000 KM platu", naveo je Usorac.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da zabrana izvoza iz Srbije ne bi trebalo da napravi veće poremećaje na našem tržištu, s obzirom na kapacitete mleka s kojima Bosna i Hercegovina raspolažu.

"Oni ne samo da mogu da podmire domaće tržište, nego i da povećaju proizvodnju i mogućnost plasmana na inostrano tržište. Ovo je možda i šansa za domaće mlekare", rekao je Blagojević.

Ipak, s druge strane, kako kaže Blagojević, problem bi mogao biti ukoliko dođe do zabrane izvoza nekih proizvoda kojih kod nas nema u tolikim kapacitetima.

Izvor: radiosarajevo

Komentari(0)

Loading