NE PALITE RAČUNARE: Danima ne rade ništa zbog sajber napada

19:01

BiH 0

Zaposleni u zgradi Parlamenta BiH i Saveta ministara BiH danima ne mogu obavljati svoje radne obaveze jer je kompletna zgrada isključena s interneta zbog sajber napada.

NE PALITE RAČUNARE: Danima ne rade ništa zbog sajber napada
Shutterstock

 

- Molim da ne palite računare dok ne dobijete obaveštenje - napisano je na vratima jedne od kancelarija. To obaveštenje još nije stiglo.

Brojni zaposleni već danima svoje radno vreme provode ne radeći ništa jer nemaju pristup računarima i internetu s obzirom da su tehničke službe isključile internet u kancelarijama dok se ne reše problemi koji su počeli 9. septembra nakon što su uočeni hakerski napadi na veb stranicu Parlamenta BiH.

Tako je nemoguće proveriti ili poslati imejl, printati dokumente i obavljati ostale poslove. Drugim rečima, celi radni proces je stao i niko ne zna kada će biti nastavljen.

Kako Klix nezvanično saznaje, postoji mogućnost da su napadi izvršeni putem jedne videoigre odnosno da je virus “zahvatio” servere dok se neko od zaposlenih igrao tokom radnog vremena.

Internet stranicama Parlamenta i Saveta ministara BiH nije moguće pristupiti, a na slučaju rade i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i i Obaveštajno-bezbednosna agencija Bosne i Hercegovine.

Online sigurnost je inače veoma važno pitanje, a u kontekstu predstojećih Opštih izbora u BiH još je važnije. Opravdano se postavlja pitanje šta se može dogoditi i kako bi to moglo uticati na glasački proces ili rezultate izbora, ako bi hakeri odlučili napasti stranicu CIK-a.

Početkom ovog meseca Obaveštajno bezbednosna agencija BiH pozvala je institucije i pojedince za zaštite informaciono-komunikacione sisteme.

Izvor: Srpskainfo

Komentari(0)

Loading