U NEDELJU IZBORI U BiH: Svi se pitaju odakle 3,4 miliona glasača! Cicović: Bošnjaci RS opet NAMEĆU ISLAMSKU DEKLARACIJU

11:11

BiH 0

Građani BiH u nedelju, 2. oktobra, odlučuju ko će ih u naredne četiri godine predstavljati u zakonodavnim institucijama.

U NEDELJU IZBORI U BiH: Svi se pitaju odakle 3,4 miliona glasača! Cicović: Bošnjaci RS opet NAMEĆU ISLAMSKU DEKLARACIJU
Printscreen/Youtube

Kandidati koji se bore za funkcije sa skoro svakog mesta na kojem se mogao zalepiti njihov plakat "ubeđuju" građane da su najbolji i da upravo oni zaslužuju njihov glas.

Opšti izbori na kojima se biraju predsednik Republike Srpske, članovi Predsendištva BiH, ali i poslanici u parlamentima širom BiH, sve su - samo ne jednostavni.BiH ima tri člana Predsedništva kao produkt Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine - po jednog iz redova Bošnjaka, Hrvata i Srba, koji čine tri konstitutivna naroda - 14 vlada i čak 136 ministara.

Birači iz Republike Srpske će birati jednu od pet opcija za članove predsedništva: Dodik se sada kandiduje za predsednika Republike Srpske kao i Jelena Trivić.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Članovi Predsedništva BiH biraju se na mandat od četiri godine, a drugog kruga nema. Na mestu predsedavajućeg menjaju se na svakih osam meseci.

Favoriti variraju u zavisnosti od agencije do agencije, obzirom da je kampanja mirna očekuje li ih burna politička jesen voditelji redakcije razgovarali su sa novinarom Večernjih novosti Draganom Vujičićem i šefom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađanom Cicovićem.

- Nije toliko komplikovano. Ovo su 14. izbori u BiH po ovom principu. Imamo paradoks, ovi izbori ne bi trebalo da donesu veliku promenu, a odvijaju se u senci planetarnog događaja poput Ukrajine. Problem je broj od 3,4 miliona glasača, što je upalo u oči svima u BiH, ali i šire. Verovatno je pokušaj nametanja Bošnjaka kao većinskog naroda - kaže Vujičić.

- Kada imamo zategnute odnose istoka i zapada, sukob u Ukrajini, onda je i BiH prostor koji ne može a da ne oseti sve posledice. Mi u RS mislimo da su ovi izbori vrlo važni jer bi trebalo da obezbede poštovanje prava, garantovanje Dejtonskog sporazuma o 2 entiteta i 3 konstitutivna naroda. Do sada imamo narativ koji se pokušava nametnuti u RS da je budućnost da se BiH gradi po modelu jedan čovek jedan glas, a to sigurno nije pravo rešenje. Svedoci smo da bošnjačka strana nameće RS Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića - smatra Cicović.

Komentari(0)

Loading