DODIK ILI TRIVIĆEVA? Evo kad CIK objavljuje rezultate

08:55

BiH 0

Predsednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsednika Republike Srpske.

DODIK ILI TRIVIĆEVA? Evo kad CIK objavljuje rezultate
pixabay

- Imamo jedinstven informacioni sistem u koji se unose podaci iz opštinskih izbornih komisija, a ako opštinska i gradska izborna komisija ne unese dovoljan broj podataka, irelevantno je sada saopštavati iz jedne ili druge opštine rezultate – pojasnio je Arnautović.

On je istakao da se CIK opredelio da sačeka da se sistem popuni i da podaci za predsednika Republike Srpske budu objavljeni ujutro u 9.00 časova.

Arnautović je naveo da su eventualne zloupotrebe u sferi spekulacija, navodeći da još rade birački odbori koji će, nakon prebrojavanja, potpisati zapisnik o radu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

On je rekao da podatke dostavljaju u opštinske izborne komisije koje su dužne da objedine rezultate sa svih biračkih mesta te opštine i tako objedinjene dostave CIK-u.

– Ako oni budu suočeni sa popunjavanjem obrazaca, onda od CIK-a zahtevaju otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje rezultata za tu opštinu – pojasnio je Arnautović i dodao da CIK nakon toga donosi odluku da li će se to učiniti, te da se to mora činiti transparentno – uz posmatrače.

Govoreći o kašnjenju u unosu rezultata, član CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da je osnovni razlog kašnjenja neobučenost članova biračkih odbora, te promene u lokalnoj izbornoj administraciji.

– Glavni zadatak na terenu koji je pred njih postavila izborna komisija je da jave rezultate prema kalendaru koji smo mi stavili pred njih, a to je 22.30 časova – navela je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je rekla i da su rezultati koje predstavljaju političke partije bazirane na informacijama koje članovi biračkih odbora i posmatrači stranaka dostavljaju svojim štabovima.

Komentari(0)

Loading