TUŽILAŠTVO BIH: 27 prijava za kršenje izbornog procesa

15:13

BiH 0

Tužilaštvo BiH i SIPA su zaprimili i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa sumnjama na kršenje izbornog procesa, saopšteno je iz državnog tužilaštva.

TUŽILAŠTVO BIH: 27 prijava za kršenje izbornog procesa
Printscreen/Youtube/ NOVA S

Kako ističu, prijave su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim.

Ističu da su se prijave odnosile na biračka mesta u Mostaru, Novom, Sarajevu, Živinicaam, Tuzli, Zvorniku, Zenici, Tomislav Gradu i drugim mestima.

"Nakon zaprimanja prijava, poduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje, kako bi se osigurao neometan izborni proces. Naknadno provjerom utvrdit će se postojanje elemenata kazenih djela i odrediti dalje postupanje tužiteljstava, policijskih agencija ili CIK-a BiH", saopštili su.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Komentari(0)

Loading