BOREL OCENIO Da su izbori u BiH konkurentni i dobro organizovani

14:43

BiH 0

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Džozef Borel pozdravio je održavanje opštih izbora u Bosni i Hercegovini u ime EU i dodao da je navažnije da se izbori sprovode u skladu sa evropskim standardima.

BOREL OCENIO Da su izbori u BiH konkurentni i dobro organizovani
Printscreen/Youtube/ Predsjednik Crne Gore

Za Uniju je to ključni prioritet i to stoji i u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Borelj je citirao preliminarne misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR koji su ocenili da su izbori "u celini bili konkurentni i dobro organizovani", ali obeleženi nepoverenjem građana u javne institucije i retorikom etničkih podela.

"EU podstiče nadležne organe da se pozabave navodima o nepravilnostima kako bi se obezbedilo najveće poverenje u izborne rezultate i izbornu administraciju", preporučuje visoki predstavnik EU.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

On dodaje da su građani BiH iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju, ali od sada vlasti imaju odgovornost da odgovore na očekivanja glasača, a to podrazumeva "integraciju u EU i ekonomski prosperitet i suočavanje sa negativnim globalnim uticajem ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine".

On piše isto tako da EU prima na znanje odluku Kristijana Šmita da na dan izbora izmeni Ustav Federacije i Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

"Podsećamo da njegova izvršna ovlašćenja treba koristiti isključivo kao krajnju meru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji", naveo je Borelj.

Borelj podvlači da EU "očekuje od svih političkih aktera da preuzmu punu odgovornost i sarađuju na brzom uspostavljanju funkcionalnih zakonodavnih tela i vlada na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU, na koje su se lideri stranaka u BiH obavezali u Briselu 12. juna, uključujući ustavnu i izbornu reformu" i poziva na duh saradnje između novoizabranih lidera Bosne i Hercegovine.

Zemlje članice su 23. juna navele da su spremne da daju status kandidata Bosni i Hercegovini. Evropska komisija je dobila zadatak da izveštava o primjeni 14 ključnih prioriteta.

EU na kraju ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Komentari(0)

Loading