ZAUSTAVLJEN IZVOZ MALINA U EU: Neki proizvođači već uništavaju malinjake

09:11

BiH 0

Proizvođači malina na području Unsko-sanskog kantona ponovo su u problemima zbog toga što je trenutno stopiran izvoz na evropsko tržište, kaže Enes Mahmutović, predsednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK.

ZAUSTAVLJEN IZVOZ MALINA U EU: Neki proizvođači već uništavaju malinjake
Shutterstock

"Trenutno je situacija takva da otkupljivači ne mogu da izvezu otkupljenu malinu jer ne postoji interesovanje na tržištu. Šta je tome doprinelo, možemo samo da nagađamo, ali je sigurno uticala ova globalna situacija i ekonomska kriza u svetu", kaže Mahmutović.

Prema njegovim rečima, otkupljivači su u proteklom perodu otkupili celokupan urod maline, ali je problem što malinarima nisu isplaćena sva dugovanja.

"Malina je sada u hladnjačama kod otkupljivača, a proizvođačima je isplaćen avans od pet do šest maraka po kilogramu, a dogovorena cena je 10 maraka. S obzirom na situaciju, krajnje je neizvesno da li će biti isplaćen ostatak, jer otkupljivači su u velikim problemima", kaže Mahmutović.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, ovakva situacija se već odrazila na planove proizvođača, tako da neki već odustaju i uništavaju malinjake.

"Očekivanja su bila da će i ovo biti dobra godina, nakon što je prošle došlo do revitalizacije proizvodnje, međutim globalna situacija ponovo gasi malinarstvo. Pitanje je ko će nastaviti, jer su troškovi proizvodnje značajno povećani zbog poskupljenja, a kako vidimo upitno je da li će sve biti naplaćeno", kaže Mahmutović.

Dodaje kako je pozitivno što je malina uvrštena u sistem potsticaja, koji su već isplaćeni proizvođačima, ali ni to ne može da pokrije sve troškove. Inače, protekla godina je označila prekretnicu u ovoj vrsti proizvodnje na području USK, jer se povećala otkupna cena, pa je tako proizvedeno oko 800 tona maline. Ipak, daleko je to još od onih zlatnih godina kada je Unsko-sanski kanton proizvodio oko 3.500 tona, a poslednja dešavanja prete da ponovo reduciraju ovu oblast poljoprivredne proizvodnje.

Komentari(0)

Loading