ZA VLAST SE ČEKAJU još samo Bošnjaci

09:48

BiH 0

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate izbora, političke partije počele su s iskazivanjem želja za formiranje nove vlasti, a već danas počeće razgovori o toj temi i jedina nepoznanica je ko će ispred bošnjačkog naroda biti vlast u naredne četiri godine.

ZA VLAST SE ČEKAJU još samo Bošnjaci
Printscreen/Youtube

Nakon sednice Predsedništva HDZ-a, Dragan Čović, lider ove stranke, rekao je da će se danas sastati sa tzv. osmorkom, odnosno strankama predvođenim SDP-om, NiP-om i Našom strankom, a već iduće sedmice i sa SNSD-om. 

"Nakon poslednjih dešavanja unutar SDS-a i PDP-a, SNSD je jedini partner iz Republike Srpske", rekao je Čović. 

Ovom izjavom Čović je praktično otklonio spekulacije da bi vlast na nivou Bosne i Hercegovine mogli, umesto SNSD-a koji je pobednik nedavno završenih izbora, formirati PDP i SDS, a nedavno su i u SNSD-u rekli da imaju dogovor sa HDZ-om u vezi s formiranjem vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Naša želja je da u naredne dve sedmice pregovore u potpunosti završimo, ali videćemo još hoće li moći zaista biti tako. U tom duhu smo formirali našu strategiju oko Doma naroda Federacije, kako doći do zadovoljavajućeg rešenja za poziciju HDZ BiH, odnosno na kraju za Dom naroda BiH", rekao je Čović govoreći o formiranju vlasti u kantonima, Federaciji BiH i na nivou BiH. 

Trenutno najveća nepoznanica je ko će u vlast od Bošnjaka, da li će to biti SDA sa partnerima ili će ipak biti široka koalicija okupljena oko SDP-a. 

Suština je u kontroli Doma naroda Parlamenta FBiH gde stvari još nisu jasne, pre svega u vezi s brojem delegata koji će kontrolisati SDA, odnosno koalicija oko SDP-a. Ko bude imao većinu u Klubu Bošnjaka koji broji 23 delegata imaće i predsednika Federacije BiH, a samim tim i vlast u Federaciji BiH, ali i vrlo verovatno na nivou Bosne i Hercegovine. 

U tom smislu HDZ će imati većinu u Domu naroda FBiH i to zahvaljujući odlukama koje je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, a u vezi s Izbornim zakonom BiH i Ustavom FBiH. Odlučujuću ulogu o tome ko će od Bošnjaka formirati vlast mogao bi imati DF Željka Komšića, koji ima značajan broj poslanika i poprilično dobar izborni rezultat. 

"Sutra ćemo imati priliku da čujemo kako oni vide ovu situaciju. S naše strane, mi idemo s jasnim ciljem da razgovaramo s onima koji mogu napraviti legitimne većine, jasno je što su to legitimne većine, one se malo drugačije računaju na Federaciju u odnosu na nivo BiH", rekao je Čović komentarišući današnje razgovore s tzv. osmorkom. 

Za razliku od Federacije BiH, stvari u Republici Srpskoj su jasne - Narodna skupština Republike Srpske biće formirana do polovine ovog meseca, a odmah nakon toga i izabrana nova Vlada RS na čijem čelu će ponovo biti Radovan Višković iz SNSD-a. 

Milorad Dodik, lider SNSD-a, kada je reč o vlasti na nivou BiH rekao je da to sigurno neće ići brzo te da je poznato da se strukture vlasti na zajedničkom nivou teško formiraju. 

Ipak, naglasio je da će HDZ BiH i SNSD odabrati partnera u Federaciji BiH, što se ranije nije dešavalo. 

Ako je suditi po Dodikovim izjavama, prihvatljiviji partner za SNSD biće onaj koji će deblokirati projekte u Republici Srpskoj, odnosno gasovod, zatim aerodrom u Trebinju te hidroelektranu Buk Bijela. 

"SNSD podržava da predsedavajući Saveta ministara BiH bude iz hrvatskog naroda, pre svega iz HDZ-a, i u tom pogledu podržaću bilo koji predlog koji dođe iz HDZ-a. Mi ćemo preferirati Ministarstvo finansija i još tri, dogovorićemo sa partnerima koji bi mogli biti, moguće Ministarstvo za ekonomske odnose. U svakom slučaju nama sada pripada Ministarstvo inostranih poslova jer je dosad bio kadar iz SDA, musliman, pošto mesto predsedavajućeg Saveta ministara dobijaju Hrvati oni ne bi mogli da imaju ministra inostranih poslova", rekao je Dodik, dodajući da se trenutno radi na obezbeđivanju podrške za četiri delegata u Domu naroda te da SNSD-u za to nedostaje još jedan glas. 

Imenovanje mandatara stvar predsednika Srpske

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je da je imenovanje mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske stvar predsednika Republike. 

"U te stvari se ne mešam. Svako radi samo svoj deo posla", rekao je Višković. 

Upravo je Višković najozbiljniji kandidat da ponovo predvodi Vladu Srpske s obzirom na to da je Milorad Dodik, novoizabrani predsednik Republike Srpske, nedavno rekao da će Višković ostati predsednik Vlade RS u naredne dve godine.

"Predstoje teške godine, a on ima dovoljno rutine i znanja da vodi Vladu u takvom vremenu", kazao je Dodik.

Komentari(0)

Loading