GANIĆU OPET ODLOŽENO SUĐENJE: Razboleo se jedan od optuženih

18:11

BiH 0

Za sutra planirani početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine odložen je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, rečeno je Srni u Sudu BiH.

GANIĆU OPET ODLOŽENO SUĐENJE: Razboleo se jedan od optuženih
Printscreen/Youtube/BIR TV

Novi termin održavanja glavnog pretresa zakazan je za 14. decembar, najavili su iz Suda BiH.


Ročište Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, odgađa se već treći put.

Prvi put je otkazano zbog bolesti jednog člana Sudskog veća, a drugi put zbog bolesti jednog od optuženih.

Prema ranijoj najavi, sutra je trebao biti saslušan prvi svedok Tužilaštva BiH.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila, tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama zajedno sa podređenima planirali, podstrekivali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili niti kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading