OBNAVLJA SE HRAM Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

10:38

BiH 0

Na Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu okončana je sanacija dotrajale konstrukcije i zamena crepa na kupoli površine 250 kvadratnih metara, a na proleće slede radovi na donjem delu krova, izjavio je hramovni starešina protojerej-stavrofor Čedomir Đelmo.

OBNAVLJA SE HRAM Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu
Printscreen/Youtube/RTVIS

Đelmo je rekao da je zamenjen kompletan crep i oštećena konstrukcija na kupoli, a preostala koja je bila u dobrom stanju dodatno zaštićena, kao i da su postavljeni snegobrani, kojih ranije nije bilo. Prema njegovim rečima, cena radova iznosila je oko 50.000 KM, s tim da su od tog iznosa ostali dužni još oko 10.000 KM.

"Nadam se da ćemo taj dug izmiriti u naredna dva do tri mjesece, kako bi smo na proljeće započeli pripreme za sanaciju donjeg krova. Pratimo sve javne pozive, a za podršku ćemo se obratiti svim nadležnim institucijama i lokalnim zajednicama", naveo je Đelmo.

Radove na rekonstrukciji krova kupole, koji su počeli 24. oktobra, finansijski su pomogli Mitropolija dabrobosanska, Ministarstvo za izbegla i raseljena lica Federacije BiH, grad i Kanton Sarajevo, kao i opštine Novo Sarajevo i Centar. Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu izgrađen je 1940. godine prilozima pravoslavnih Srba Dolačke parohije i brojnih vernika iz drugih parohija.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Osveštan je 8. septembra 1940. godine u prisustvu patrijarha srpskog Gavrila, mitropolita dabrobosanskog Petra, više episkopa, sveštenika i oko 50.000 vernika. Dva puta je zatvaran i skrnavljen. U periodu od 1941. do 1945. godine zatvorila ga je vlast Nezavisne Države Hrvatske, a sveštenike proterala. U poslednjem ratu hram je bio opljačkan. Obnova je počela 1995. godine dolaskom nadležnog paroha i parohijana. Postavljena je nova instalacija, završeno oslikavanje hrama, obnovljena zidna ograda, te očišćena fasada.

Komentari(0)

Loading