PRITISAK IZ BRISELA! EU traži: BiH da uvede vize državljanima Rusije!

09:00

BiH 0

Evropska unija od Bosne i Hercegovine traži da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Ruske Federacije, potvrđeno je za RTRS iz Delegacije EU u BiH

PRITISAK IZ BRISELA! EU traži: BiH da uvede vize državljanima Rusije!
Shutterstock

EU se poziva na Izveštaj koji je objavljen u decembru 2022. godine, gde se navodi da BiH i dalje ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima sa šengenskim prostorom i da je preporučeno da BiH „prioritetno uskladi svoju viznu politiku sa listom trećih zemalja kojima su potrebne vize za EU, posebno onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularnih migracija ili rizik po sigurnost EU“.

„Od BiH, kao zemlje kandidata, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje spoljne, bezbednosne i trgovinske politike sa politikama EU. Za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom“, naveli su iz Delegacije.

RTRS podseća da se i u Izveštaju o napretku Evropske komisije kaže se da BiH treba da uvede vize državljanima Rusije, napominjući da BiH ima još i bezvizni režim s Azerbejdžanom, Bahreinom, Kuvajtom, Omanom, Katarom i Turskom.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„BiH ne izdaje vize na granici. Da bi BiH imala sistem migracija koji dobro funkcioniše u sigurnom okruženju, zemlja mora da se uskladi s viznom politikom EU“, stoji u tom izveštaju.

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu reagovala je na zahtev EU da BiH, odnosno novi Savet ministara, uvede vize za ruske državljane, ističući da EU postavlja previše zahteva BiH.

U saopštenju dostavljenom PTPC-u, iz Ambasade Rusije navode da postojeći Sporazum o bezviznom režimu obezbeđuje povoljne uslove za razvoj veza između dve zemlje.

„Uvereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH, jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u koloniju“, poručili su iz ruske Ambasade.

Izvor: sputnjik

Komentari(0)

Loading