U ovim bolnicama u BiH ZABRANJENA pratnja pri porođaju!

13:03

BiH 1

U bolnicama u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku i Bihaću trudnice ni danas nemaju pravo na pratnju osobe od poverenja prilikom poroda!

U ovim bolnicama u BiH ZABRANJENA pratnja pri porođaju!
Shutterstock

To je okazalo je to istraživanje Udruženja „Baby steps“, koje se zalaže za bolje uslove u porodilištima širom BiH.

Oni su objavili podatke za 10 bolnica u BiH, koje su im dostavile odgovore, navodeći i da deo ustanova uopšte nije odgovorio na njihove upite.

Pozitivan primjer su Univerzitetska bolnica Foča, Univerzitetska klinička bolnica Mostar, Klinički centar Tuzla, gde je trudnicama dozvoljena pratnja tokom poroda i to može bili bilo koja osoba, po njenoj želji.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Tako na primer u sarajevskoj Opštoj bolnici „Prim. Dr Abdulah Nakaš“ uz trudnicu može biti samo suprug, ali ne sve vreme. Slično je i hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Bili.

Žene komentarišu da ovo i nije naročita podrška, jer im je pristustvo drage osobe važnije tokom kontrakcija, koje znaju trajati i satima.

U Bolnici u Travniku suprug može doći u pratnji i ostati najduže do dva sata pre poroda.

Prema podacima ovog udruženja, pratnja na porodu nije dozvoljena u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, bolnicama u Trebinju i Zvorniku, te kantonalnoj bolnici u Bihaću „Dr Irfan Ljubijankić“.

U odgovorima se ne navodi kakva je situacija u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, ali kako je javnosti poznato, porodilje ovdje imaju pravo da traže prisustvo osobe od povjerenja koju same odaberu, i to još od 2016. godine.

 

Izvor: Srpska.info

Komentari(1)

Loading
Гордан

28.01.2023 21:51

Ни у Бијељини, у болници Св. Врачеви није дозвољена пратња. Ни током вођења трудноће, ни током школице родитељства, ни током самог порођаја. Причам из деветомјесечног, личног искуства чекања супруге у чекаоници.