DODIK: "Republika Srpska neće ratovati"

alexander

18:00

BiH 0

Nakon današnjih sastanaka u Predsedništvu BiH član ove institucije Milorad Dodik kazao je kako taj susret nije dao neki poseban rezultat.

DODIK: "Republika Srpska neće ratovati"
Foto: EPA

Dodik ističe da je susret bio prilika da se razjasne neka pitanja koja se nameću kao opšta.

Članovi Predsedništva BiH danas su se susreli sa zamenikom izvršnog direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri EEAS-u Markom Makovecom i specijalnim izaslanikom predsednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.

Dodik je na konferenciji za medije kazao kako mediji izveštavaju da se u Sarajevu održava sednica „nekog“ PIC-a, a da se pita koje njima dao ovlašćenja.

„To nije obavezujuće i ništa ne znači. Oni su usmereni da potvrde laž da u BiH postoji visoki predstavnik. Uporno govorimo da Savet bezbednosti nije potvrdio nijednu osobu za visokog predstavnika. Onda nema ni OHR-a“, izjavio je on.

Oni misle da su za krizu odgovorni domaći političari, dodao je, a ima onih koji misle da su problemi međunarodni, kao ovi s kojima smo se danas sastali, izjavio je Dodik.

„Sve to je samo dodavanje apsurda u apsurdnoj situaciji u BiH. Pri bilo kakvog rešavanja treba povući tu sramotnu odluku Valentina Incka. Nemoguće je da bilo ko optuži čitav narod za genocid i kaže da je genocidan. Istinu pod navodnicima uterivati zakonom nikad nije bilo dobro“, izjavio je.

Pokušaj da se sankcionišu Srbi kod nas je stvorio dojam da se to radi sistematski, dodao je.

„Ovu poziciju u BiH nismo proizveli mi, već visoki predstavnik. Neka oni nađu način kako da to reše. Ako se odlučimo za neke izmene Krivičnog zakona, ova Inckova odluka mora da iščezne“, kazao je on.

Dodik je kazao i kako su pričali „o nekim raketama Luna, koje su stacionirane oko Banje Luke, da moraju biti uništene“.

„Povlačenje saglasnosti nisu ratne, već političke inicijative. RS neće ratovati i ako nas neko napadne vojno, mi ćemo se nastaviti boriti politički“, izjavio je Dodik.

Pratite Region na Fejsbuku

Autor: alexander

Tagovi:

Komentari(0)

Loading