BAKIRU SANKCIJE ZBOG HRVATA! Ofanziva međunarodne zajednice oko usvajanja izmena izbornog zakona

Alo Redakcija

08:21

BiH 0

Kako bi "smekšali" Izetbegovića i bošnjačke političare da prihvate Izmene izbornog zakona, a koje se odnose na Federaciju i izbor članova Predsedništva, u Sarajevo su doputovali izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Ajhorst i američki izlasnik Metju Palmer.

BAKIRU SANKCIJE ZBOG HRVATA! Ofanziva međunarodne zajednice oko usvajanja izmena izbornog zakona
Foto: EPA

Ukoliko lider SDA Bakir Izetbegović nastavi da odbija predloge HDZ BiH i Dragana Čovića, predsednika te stranke, oko Izmena izbornog zakona BiH, kojim bi se sprečilo da se samo bošnjačkim glasovima izabere hrvatski član Predsedništva BiH, a kako se desilo sa izborom Željka Komšića na poslednjim izborima, Evropska unija je spremna da uvede sankcije Izetbegoviću, potvrđeno je u diplomatskim krugovima.

– Predsednik HDZ BiH je već preko Hrvatske izlobirao podršku u EU za izmene izborne regulative BiH. Sad je pritisak na Izetbegovića i bošnjački politički kor – ističu izvori.

Kako kažu izvori, Čović je čak ponudio nekoliko opcija Izetbegoviću, a među kojima i da se samo za izbore formira izborna jedinica u Federaciji BiH sa opštinama gde su Hrvati većina i da se u njima bira hrvatski član Predsedništva BiH. Ali, i taj predlog je odbio Izetbegović.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kako bi „smekšali“ Izetbegovića i bošnjačke političare da prihvate Izmene izbornog zakona, a koje se odnose na Federaciju i izbor članova Predsedništva, u Sarajevo su doputovali izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Ajhorst i američki izlasnik Metju Palmer. Oni će obaviti razgovore sa, pre svega, bošnjačkim političkim predstavnicima na temu izmena izborne regulative, ali planiraju da čuju mišljenje i institucija BiH i nevladinog sektora.

Vehid Šehić, predsednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ kaže da je krajnji rok za dogovor oko izmena izborne regulative januar, jer u maju CIK BiH raspisuje izbore.

Željko Bakalar, predsednik Centralne izborne komisije BiH izjavio je da će se oni prilagođavati svim blokadama i opstrukcijama.

– Imali smo takvu situaciju i pred izbore 2020. Ono što je osnovna poruka koju sam ja izneo predstavnicima međunarodne zajednice jeste da izbora mora biti – rekao je Bakalar.

Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u PBiH, kaže da će Srpska podržati dogovor Hrvata i Bošnjaka, ali da je to neizvesno jer SDA ne želi dogovor.

– SDA i Bošnjaci žele od Hrvata u FBiH da naprave manjinu. Problem Izbornog zakona je što SDA preko njega želi da bošnjačkim glasovima bira sebi podobne Hrvate i Srbe. Komšić je pravi primer – ističe Stevandić.

Nakon izbora Komšića na izborima pre tri godine, HDZ BiH je odbio bilo kakvu saradnju sa SDA na području Federacije, zbog čega FBiH ima vladu u tehničkom mandatu skoro tri godine.

PALMER: NIKOGA NE PRITISKAMO!

Izaslanik SAD Metju Palmer (na slici) izjavio je u Sarajevu da on i Angelina Ajhorts nisu došli sa nekim određenim planom ili projektom.

– Mi samo želimo da pomognemo političkim strankama da se dogovore kako bi došlo do poboljšanja funkcionisanja institucija i da bismo pomogli BiH na njenom putu napretka – rekao je Palmer.

Pratite Region na Fejsbuku

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading