VASILIJ NEBENZIJA: U BiH nema visokog predstavnika, demonizujete Srbe! (VIDEO)

Alo Redakcija

06:53

BiH 0

Stalni predstavnik Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici Saveta bezbjednosti UN da u BiH nema visokog predstavnika ni kandidata da bude imenovan na tu funkciju.

VASILIJ NEBENZIJA: U BiH nema visokog predstavnika, demonizujete Srbe! (VIDEO)
Foto: Printscreen

On je istakao da je Kancelarija visokog predstavnika postala izvor problema u BiH, te da imenovanje Kristijana Šmita nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Nebenzja je naglasio da je situacija u BiH postala još složenija zbog neodgovornih postupaka spoljašnjih sila, koje ugrožavaju dogogodišnji proces pomirenja.

Govoreći o Valentinu Incku i nametnutom zakonu, Nebenzja je rekao da je Incko odlučio da ima pravo da nametne zakon i da je to podstaklo neslaganje i podele.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Situacija se zakomplikovala zbog uticaja spoljnih sila. Rusija ne može ostati ravnodušna na ono što se događa. Visoki predstavnik treba izaći iz imidža zaštitnika BiH. Poslednji visoki predstavnik Incko odlučio je da ima autokratsko pravo da donese zakon, iako se svi narodi u BiH nisu saglasili s tim. Međutim, s obzirom da ne priznajemo visokog predstavnika, o njemu nećemo raspravljati. Što se nas tiče, on je pristrasan i njegov cilj je da se naruši mir u BiH“ rekao je Nebenzja.

Dodao je da je takav pristup podgrejao strasti između tri naroda koji se još uvek nisu oporavili od posledica prethodnog konflikta, ocenjujući da ovakav pristup svu krivicu prebacuje na pleća jednog naroda.

On je podsetio da je Vlada Republike Srpske uputila 26. izveštaj Savetu bezbednosti.

„Postoje sve veći pritisci na Republiku Srpsku. Vi samo krivite Srbe i demonizujete sve sto rade Srbi“ rekao je ruski predstavnik.

On je istakao da je Šmitov izveštaj jednostran dokument, navodeći i da Rusija smatra da nastavak angažmana OHR predstavlja ozbiljan problem, koji u pitanje dovodi čitavu arhitekturu Dejtonskog sporazuma.

„Zašto pokušavate da sahranite krhki mir u zemlji u srcu Evrope i kako su vaši postupci u skladu sa principima demokratije i nezavisnosti koje toliko zagovarate u ovakvim situacijama? Odakle dolaze dvostruki aršini u slučaju BiH- upitao je Nebenzja.

On je naglasio da u sve procese treba uključiti strane u BiH, da Dejtonski sporazum nema alternativu, te da je njegovo uništavanje ozbiljna pretnja za Balkan.

Nebenzja je naveo da Rusija podržava teritorijalni integritet BiH i jednaka prava sva tri konstitutivna naroda.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading