Severna Makedonija

20:30

11 oktobra, 2021

„Bugarska nije prijateljska zemlja“

Bugarska je jedina zemlja koja blokira početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Nije prijateljska blokada nečega što je važno za ljude u Makedoniji. Zaista, teško je nekoga sa takvim stavom zvati prijateljem, rekao je zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov Bi-Bi-Siju.

Makedonski potpredsednik vlade Nikola Dimitrovski kritikovao je stav Bugarske, koja već mesecima blokira početak pregovora između Skoplja i Evropske unije, navodeći da je pitanje makedonskog jezika stvar građana Makedonije, a ne problem druge države.

„Za Makedonce u Makedoniji, makedonski jezik je maternji. Ovo je pitanje za ljude koji tu žive, a ne problem za druge države i međunarodne organizacije“, rekao je Dimitrov Bi-Bi-Siju.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Takav stav Bugarske je proteklih meseci nailazio na jasne osude evropskih zvaničnika, pre svega jer iz izjava bugarskih političara nije baš najjasnije šta u stvari žele.

Makedonski premijer Zoran Zaev i bugarski predsednik Rumen Radev su o tom problemu razgovarali sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, ali serija susreta nije donela preterano čvrste rezultate.

Radev je, ipak, rekao da dve strane rade na formulisanju zajedničkog protokola u šest tačaka, čije se usvajanje očekuje narednog meseca.

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.