VLADA CRNE GORE: Utvrđen Predlog zakona o popisu stanovništva

11:11

Crna Gora 0

Tokom diskusije je istaknuto da će se donošenjem zakona omogućiti priprema, organizacija i sprovođenje popisa, u cilju dobijanja sveobuhvatnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima u Crnoj Gori

VLADA CRNE GORE: Utvrđen Predlog zakona o popisu stanovništva
Printscreen/Youtube

Vlada Crne Gore je, na juče održanoj sednici utvrdila Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova s Izveštajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

“Predloženim odredbama se na jasan način pravno regulišu nadležnosti, prava i obaveze Uprave za statistiku, ministarstava, jedinica lokalne samouprave i drugih organa i organizacija u vezi s pripremama i sprovođenjem popisa stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Zakonom regulišu prava i obaveze lica koja se obuhvataju popisom i lica koja neposredno obavljaju poslove popisa, način i obim prikupljanja, upotrebe i zaštite prikupljenih podataka i objavljivanje rezultata.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Vlada je na sednici utvrdila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Navodi se da je u raspravi naglašeno da će se donošenjem ovog Zakona omogućiti efikasnije ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama.

“Uz smanjenje troškova za korisnike i stvoriti efikasan instrument za ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa vlasti”, kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, kako se navodi, izmene i dopune doprinijeće i transparentnijem radu organa vlasti, podsticanju delotvornnosti, odgovornosti i afirmaciji integriteta i legitimnosti organa vlasti.

Dodaje se da su proširuju razlozi za preovlađujući javni interes, sa ciljem da se osigura veća dostupnost informacija u slučajevima u kojima postoji poseban javni interes za pristup informaciji.

Na sednici je doneta odluka o iznosu dodatka na osnovnu zaradu za dežurstvo i pripravnost za zaposlene u sudu i državnom tužilaštvu.

Navodi se da je Vlada donela odluku o proglašavanju zaštićenog područja Park prirode „Stari Ulcinj”.

Vlada je na sednici donela strategiju za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja teorizma za period od 2022. do 2025. godine, s akcionim planom od 2022. 2023. godine.

“Strategijom je na cjelovit način prikazana nacionalna politika u oblasti prevencije i suzbijanja terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, definisan okvir djelovanja s ciljem unapređenja postojećih i razvoja novih mjera, mehanizama i instrumenata, a sve u funkciji stabilnosti i bezbjednosti Crne Gore”, kazali su iz Vlade.

Navodi se da je doneta strategija sajber bezbjednosti za period od 2022. do 2026. godine sa akcionim planom za period od 2022. do 2023. godine.

“Podizanje nivoa sajber bezbjednosti na nacionalnom nivou predstavlja svojevrstan zalog za budućnost, jer bezbjedan sajber prostor ostaje važan preduslov stvaranja podsticajnog ambijenta za kontinurani ekonomski razvoj, digitalnu transformaciju i pružanje javnih usluga”, navodi se u saopštenju.

Vlada je na sednici utvrdila granski kolektivni ugovor o izmeni granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu delatnost.

“Povećanje zarada u zdavstvu koje je inicirala vlada uslovilo je izmjenu granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost, na način što su povećani koeficijenti i zarada medicinskom kadru će se uvećati 30-40 odsto”, kazali su iz Vlade.

U diskusiji je, kako se dodaje, istaknuto da je povećanje zarada u zdravstvenom sistemu samo vraćanje dela duga države onima koji spašavaju živote ljudi.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading