Nova pravila u CG: Skraćuje se izolacija

17:54

Crna Gora 0

Vreme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena SARS-KoV-2 infekcija skraćuje se sa 10 na 7 dana, osim za lica koja se leče u bolnicama ili su imunokompromitovani. Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu telesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije - navode iz IJZ.

Nova pravila u CG: Skraćuje se izolacija
unsplash.com

Institut za javno zdravlje Crne Gora (IJZ) predložio je, a Komisija za borbu protiv kovida-19 infekcije i Ministarstvo zdravlja prihvatili izmjene važećeg protokola koje će stupiti na snagu od 10. januara 2022. godine, navodi se u saopštenju IJZ.

– Vreme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena SARS-KoV-2 infekcija skraćuje se sa 10 na 7 dana, osim za lica koja se leče u bolnicama ili su imunokompromitovani. Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije – navodde iz IJZ.

Vreme karantina za sve bliske kontakte se skraćuje sa 14 na 10 dana. Pod bliskim kontaktom se podrazumijevaju svi članovi domaćinstva.

– Ukoliko je bilo bliskih kontakata i s drugim licima van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbedi podatke tog kontakta (ime i prezime, matični broj, adresu i broj telefona) i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi. Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u Kovid ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati kovid-19 infekciji. Na osnovu rješenja o izolaciji za obolelog (potvrđenog slučaja kovid infekcije) izdaje se rešenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja – navodi se u saopštenju IJZ-a.

Izvor: .

Komentari(0)

Loading