NOVE EPIDEMIOLOŠKE MERE U CG: Ukidaju se kovid potvrde u tržnim centrima, dozvoljena publika na sportskim događajima

13:32

Crna Gora 0

Vlada je donela nove protivepidemijske mere, koje će važiti od 4. do 18. februara. Prema novim merama, ukida se obaveza posedovanja kovid potvrde za posetu tržnim centrima

NOVE EPIDEMIOLOŠKE MERE U CG: Ukidaju se kovid potvrde u tržnim centrima, dozvoljena publika na sportskim događajima
Printscreen/Youtube

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da se ukidaju kovid potvrde, dozvoljavaju se sportska takmičenja, dozvoljava publika na sportskim događajima u unutrašnjosti sportskih objekata do četvrtine od ukupnog broja mesta za sedjenje uz poсedovanje kovid potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sedišta između gledalaca.

Ove, kao i ostale protivepidemijske mere važe do 18. februara uz napomenu da, u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije one mogu biti promenjene, kazao je Galić.

„Nakon porasta broja novooboljelih koje smo imali krajem prošle godine kao i u prvoj sedmici januara ove godine usledio je pad u broju novoregistrovanih slučajeva u poslednje tri sedmice, tako da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50% u odnosu na predhodne dvije nedjelje. Bez obzira na ovaj podatak dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude“, istakao je Galić.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Istina je da  se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, čime smo u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kako je kazao kada poredimo podatke u zadnjih sedam dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Francuska, Belgija, Njemačka, Hrvatska i druge, kao što se vidi na slajdu koji je u pozadini.

Takođe, nakon 21. decembra od kada je Omicron soj dominantan u Crnoj Gori,  broj prijavljenih smrtnih slučajeva je 0,3% u odnosu na ukupnog broja novobolelih što je 4 do 6 puta manje nego kada je Delta soj bio dominantan u našoj zemlji i ovi podaci ukazuju da je letalitet  od novog korona virusa u Crnoj Gori manja nego u zemljama regiona, dodao je on.

Istakao je da je i dalje  neophodno da se poštuju protivepidemijske mere, sa posebnim akcentom na vakcinaciju. Samo poštovanjem mera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udela smrtnosti. Nažalost preko 80% pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano. Zbog navedenog još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu ukoliko to nIsu učinili, ili ako im je prošlo 5 meseci od poslednje doze vakcine prime i treću buster dozu, dodao je Galić.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading