MILO DAO DRITANU MANDAT ZA SATAVLJANE VLADE: Đukanović tvrdi da je dobio garanciju da Abazović ima većinu

16:36

Crna Gora 0

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da daje mandat za formiranje vlade lideru Građanskog pokreta (GP) URA Dritanu Abazoviću.

MILO DAO DRITANU MANDAT ZA SATAVLJANE VLADE: Đukanović tvrdi da je dobio garanciju da Abazović ima većinu
Printscreen/Youtube

Đukanović i Abazović su se sastali ranije danas, kada je predsednik Crne Gore obavestio potpredsednika Vlade da je završio konsultacije i da namerava da da mandat.

„Konsultacije o mandataru za sastav Vlade, na koje su pozvani predstavnici političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, okončao sam u ponedjeljak, 28. februara 2022. godine. Naime, počevši od petka 25.februara, razgovore sam imao sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Raškom Konjevićem, predsjednikom Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damirom Šehovićem, predstavnicima Građanskog pokreta URA Boženom Jelušić i Milošem Konatarom, predsjednikom Bošnjačke stranke (BS) Ervinom Ibrahimovićem, predsjednikom Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmedom Zenkom, predsjednikom Demokratske partije (DP) Fatmirom Đekom, predsjednikom Albanske alternative (AA) Nikom Đeljošajem, predsjednikom Force Genci Nimanbeguom, predsjednikom Liberalne partije (LP) Andrijom Popovićem, potpredsjednicima Demokratske partije socijalista (DPS) Jevtom Erakovićem i Abazom Dizdarevićem, generalnim sekretarom Aleksandrom Bogdanovićem i šefom njenog kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Danijelom Živkovićem.“ saopšteno je iz kabineta predsednika Crne Gore i lidera opozicije Mila Đukanovića.

U saopštenju se ističe da ostale parlamentarne partije nisu iskazale interes za učešće u konsultacijama na ovu temu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Đukanović: "Predstavnici URE me uvjerili da imaju parlamentarnu većinu za izbor nove Vlade"

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Predstavnici GP URA i njihovi politički partneri nedvosmisleno su me uvjerili da imaju parlamentarnu većinu za izbor 43. Vlade Crne Gore u Skupštini Crne Gore. Stoga sam donio odluku da mandat za formiranje Vlade povjerim gospodinu Abazoviću, predsjedniku GP URA. U uvjerenju da je u najboljem interesu Crne Gore da što prije dobije Vladu u punom kapacitetu njene funkcionalonsti, posebno zbog dodatnih bezbjednosno- političkih izazova generisanih ratom u Ukrajini i njegovim refleksijom na stabilonst našeg regiona, očekujem da u kratkom roku Parlament Crne Gore održi sjednicu i odluči o programu i sastavu Vlade na predlog mandatara“, navodi se u saopštenju Đukanovića.

Podsećamo, u januaru ove godine, URA je ranije ove godine potpisala memorandum o saradnji sa partijama manjinskih naroda kao i sa Socijalističkom narodnom partijom Vladimira Jokovića. Nedugo nakon toga, lider URE Dritan Abazović je predstavio koncept manjinske vlade koji je ponudio svim parlamentarnim akterima, kako aktuelnoj vladajućoj većini, tako i opoziciji.

Usledio je pad vlade Zdravka Krivokapića koju su podržali poslanici Demokratske Crne Gore, i poslanici Prave i Ujedinjene Crne Gore. Nekoliko dana kasnije glasovima opozicije i GP URA smenjen je predsednik skupštine iz redova Demokrata Aleksa Bečić.

Izvor: alo.region

Komentari(0)

Loading