IZVESNO JE! Poskupljuje i u Crnoj Gori!

23:00

Crna Gora 0

U Parizu, Frankfurtu i Londonu mnogi vozači, ljuti i pesimistični, plaćali su juče dva eura ili više za litar goriva, što je nezapamćeno i posljedica je rata u Ukrajini zbog kojeg su cijene nafte poletjele u nebo. Zbog rata u Ukrajini gotovo je izvjesno, i u Crnoj Gori će od utorka cijene goriva značajno biti veće. Prema jučerašnjim podacima sa berze i odnosa kursa dolara i eura, litar goriva bi u Crnoj Gori mogao biti skuplji čak i preko 20 centi. Skupština do tada ne može da usvoji zakon koji bi omogućio Vladi da snizi akcize na gorivo.

IZVESNO JE! Poskupljuje i u Crnoj Gori!
Shutterstock

Trenutno u Crnoj Gori litar BMB 98 košta 1,62 eura, BMB 95 1,58 eura, eurodizel 1,45 eura i lož ulja  1,42 eura.

Rast cijena goriva u Crnoj Gori mogao bi da se riješi tako što bi Skupština Crne Gore usvojila zakon o akcizama kojim bi se smanjile akcize na gorivo. Međutim za usvajanje jednog takvog zakona potrebna je politička volja. Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić zbog trenutnih političkih dešavanja u državi neće da zakaže  zasijedanje parlamenta. Podsjećamo da je od prošle sedmice u skupštinskoj proceduri Prijedlog izmjena zakona o akcizama, čijim bi usvajanjem Vlada mogla da smanji akcize za 20 odsto. Ranije je sličan zakon Skupštini dostavio SD, koji traže smanjenje akciza na goivo od 25 odsto, a SDP smanjenje akciza predlaže već godinama.

Kako je juče bilo u evropskim gradovima

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Taksisti, na primjer, ne žele da vozieprazni, poput jednoga s kojim je AFP razgovarao u Parizu.

„Jedino što mogu učiniti je ograničiti vožnju kad sam prazan. Čekamo na stajalištu da klijenti dođu do nas i više ih ne tražimo”, rekao je Aziz Brahmi (38), prenosi index.hr.

U Londonu je primijećen isti fenomen, 10.000 poznatih crnih taksija, koji voze na dizel, ne kruže ulicama nego čekaju klijente.

Kolin, 55-godišnji dostavljač, direktno je pogođen jer mu je gorivo poskupjelo, a prihodi mu ne rastu. Odsad radije „šeta nego da i dalje gubi novac” zbog visokih cijena: litar goriva u ponedjeljak je koštao 1,61 funti što je gotovo dva eura.

Cijene prešle dva eura po litru

Cijene goriva kontinuirano rastu već deset sedmica. U Francuskoj bezolovni benzin 95 prešao je prošle nedjelje u prosjeku 1,88 eura. Litar dizela poskupio je za nedjelju dana za 12 euro centa i košta u prosjeku također1,88 eura po litri.

No to je samo nacionalni prosjek, u Parizu ili na autoputevoma cijene već prelaze dva eura po litri.

Švedska ima najviše cijene u Evropi

Dizel često košta koliko i benzin, kao u Švedskoj gdje su zabilježene najviše cijene u Evropi. U ponedjeljak, cijena dizela u toj državi prešla rekordnih 25 kruna odnosno 2,31 eura po litru.

Isto je i u Njemačkoj gdje litra goriva SuperE10, koje odgovara bezolovnom benzinu 95, sada košta u prosjeku 1,82 eura, a dizela 1,76 eura.

Izvor: CdM

Komentari(0)

Loading