UDRUŽENJE BORACA CG: Ustavni sud i SDT da se umešaju u svoj posao i reaguju na Milovo i Dritanovo gaženje ustavai

11:15

Crna Gora 0

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore poziva Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore i Ustavni sud Crne Gore da se umešaju u svoj posao i reaguju na krajnje opasno vršenje niza krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore iz Krivičnog zakonika Crne Gore i na aktuelno razbojničko gaženje Ustava Crne Gore, a čiji su počinioci predsednik Crne Gore Milo Đukanović, vicepremijer Dritan Abazović, predstavnici korumpiranih parlamentarnih partija i pojedinih poslanika udruženih u vršenju protivustavne delatnosti iz člana 372 Krivičnog zakonika.

UDRUŽENJE BORACA CG: Ustavni sud i SDT da se umešaju u svoj posao i reaguju na Milovo i Dritanovo gaženje ustavai
Printscreen/Youtube

Kako se navodi u saopštenju ovog udruženja koje potpisuje direktor Radan Nikolić, Ustav kaže da Ustavni sud odlučuje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav, prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti i o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti obaveštava Skupštinu, te da Ustavni sud može i sam pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti u slučajevima utvrđenim članom 149 Ustava Crne Gore.

"Zato pozivamo Ustavni sud da, u javnom interesu, po hitnom postupku, ocijeni da li je Đuaknović povrijedio Ustav svojim aktom - predlogom Dritana Abazovića za mandatara za sastav Vlade, a što je suprotno članu 103 Ustava kojim je propisano da predsjednik Crne Gore predlaže mandatara jedino u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, kao i članu 109 kojim je propisano da Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu. U istom cilju, pozivamo Vladu Crne Gore da brani Ustav i svoj ustavni status," apeluje Nikolić.

Kako naglašava, u situaciji političke i institucionalne krize u Crnoj Gori, izvesne ekonomske krize i stavljanja Crne Gore na listu ratnih neprijatelja Rusije zbog agresivne, neodgovorne politike zvanične Crne Gore zarad dodvoravanja Zapadu, moramo biti svesni da je gaženje volje građana i Ustava i zakona izuzetno opasno po mir i bezbednost građana i države.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Pogotovu ako za predsjednika države imamo osobu koja u kontinuitetu povređuje Ustav po političkim i ličnim potrebama, gazi datu zakletvu da će dužnost Predsjednika vršiti odgovorno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno po Ustavu i zakonu i koji, suprotno članu 357 Krivičnog zakonika, na protivustavan način, preko dvije decenije, dovedi Crnu Goru u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema SAD, Hrvatskoj i drugim državama EU, za šta je zaprijećeno zatvorom od tri do petnaest godina," dodaje on.

Nikolić naglašava da će Udruženje svim raspoloživim sredstvima braniti Ustav, izbornu volju građana i dostojanstvo svog članstva od aktuelnog političkog nasilja Đukanovića, Abazovića, njihovih sledbenika i nalagodavaca i zaštitnika iz vana.

"Naša je konačna poruka: Udružimo se i izborimo za jedino ustavno rješenje političke krize, skraćenjem mandata Skupštini i raspisivanjem parlamentarnih izbora," zaključio je on.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading