DRITAN DOGOVORIO NOVU VLADU: Podgorička štampa o političkoj budućnosti CG

17:00

Crna Gora 0

Mandatar za sastav manjinske Vlade Crne Gore Dritan Abazović završio je razgovore sa političkim partijama buduće izvršne vlasti.

DRITAN DOGOVORIO NOVU VLADU: Podgorička štampa o političkoj budućnosti CG
EPA

Imena ministara i potpredsednika najverovatnije će saopštii u ponedeljak.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je ranije da je poveravanje mandata Abazoviću da formira vladu Crne Gore dokaz emancipacije Crne Gore, ali i da i dalje postoji uslov za podršku manjinskoj vladi.

Đukanović je rekao da je DPS spremna da podrži manjinsku vladu uz samo jedan uslov, a to je da svi politički ciljevi i politički prioriteti te vlade moraju biti skopčani sa osnovnom, proevropskom i evroatlantskom državnom politikom Crne Gore.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Đukanović je to rekao u intervjuu za prištinsku KTV, a podgorički portal Dan konstatuje da se tako otvara pitanje da li će Abazović, koji je Đukanovića ranije već ubedio da može da ostvari većinsku podršku u crnogorskom parlamentu, sada morati da ga ubedi i da će Crna Gora voditi proevropsku i evroatlantsku državnu politiku.

Da bi ga, kako navode, ubedio, i sam Abazović će morati da dobije potvrdu za to svih manjinskih partija koje će učestvovati u vladi i Socijalističke narodne partije.

Portal podseća da je na sinoć održanoj konvenciji koalicije "Za novi početak" u Ulcinju saopšteno da će Fatmir Đeka biti ministar ljudskih i manjinskih prava u budućoj vladi.

Izvesno je, kažu, da će Socijalistička narodna partija dobiti šest ministarskih mesta, koliko će dobiti i GP URA, dok će manjinske partije dobiti četiri ministarstva.

Dva ministarska mesta pokrivaće nezavisni eksperti, od kojih je jedan do sada u političkim kuloarima figurirao kao gotovo siguran, Aleksandar Damjanović.

Vlada će imati ministarstva pravde, ekonomije, spoljnih poslova, evropskih integracija, poljoprivrede, turizma, finansija, odbrane, zdravlja, rada i socijalnog staranja, prosvjete, sporta i mladih, saobraćaja, energetike, nauke i kulture, javne uprave i ekologije.

Dan piše da ne treba isključiti mogućnost da Đukanović povuče mandat Abazoviću.

Jer, mandatar će, barem kako je najavio lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, kao uslov ulaska te partije u vladu, u svoj program uvrstiti potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

To je jedno od pitanja zbog kojih je, uz Zakon o slobodi veroispovesti (koji je promenjen i glasovima Abazovićeve partije), Milo Đukanović izgubio vlast 30. avgusta 2020. godine.

Mandatar će morati da saopšti i kada će biti popis, što je, takođe, jedno od pitanja o kojem DPS ima šta da kaže, i to vrlo različito od Jokovića, piše Dan.

Izvor: TANJUG

Komentari(0)

Loading