POČEO TALAS POSKUPLJENJA! Jaja skuplja za 25 odsto! Rekordne cene i goriva - čeka se reakcija države

10:30

Crna Gora 0

Talas poskupljenja zbog rekordno visokih cena goriva već je krenuo i Udruženje proizvođača već je najavilo da će jaja narednih dana poskupeti za 25 odsto.

POČEO TALAS POSKUPLJENJA! Jaja skuplja za 25 odsto! Rekordne cene i goriva - čeka se reakcija države
unsplash.com

Da bi i cena hleba mogla da skoči na 80 centi poručili su pekari. Kako bi se zaštitili džepovi građana, na hitnu reakciju države pozivaju iz Centra za zaštitu potrošača i Unije poslodavaca.

Prvi skok cena nakon značajnog poskupljenja goriva najavili su iz Udruženja proizvođača konzumnih jaja. Kako su saopštili, u narednim danima cene svojih proizvoda povećaće za 25 odsto, odnosno oko četiri centa po komadu. Kako ističu, sve sirovine koje se koriste u proizvodnji su pod direktnim uticajem talasa poskupljenja na globalnom nivou. Pojasnili su da će poskupljenje jaja od 25 odsto pokriti njihove sadašnje troškove, obezbediti kont

- Cena stočne hrane je povećana za oko 50 odsto u poslednjih šest meseci, ambalaže za 60 odsto, gorivo i ostali energenti za 30 odsto, transport 40 odsto - navode u Udruženju i dodaju da su suočeni i sa nestašicom tih sredstava, pa su prinuđeni da traže i druga tržišta koja su udaljenija, što dodatno povećava cenu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Uzimajući u obzir navedena poskupljenja koja ponderisano iznose više od 40 odsto u proizvodnji, primorani su da povećaju cenu konzumnih jaja, navode u saopštenju Udruženja proizvođača jaja.

Da postoji mogućnost i da cena vekne hleba u narednim danima bude uvećana i to sa sadašnjih 60, na 80 centi, najavljuju iz pekarske industrije. Ipak, konačna odluka doneće se nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima nadležnih ministarstava.

inuiranu proizvodnju i osigurati da snabdevanje bude stabilno u narednom periodu.

Zbog najavljenih poskupljenja reagovali su u Centru za zaštitu potrošača. Oni pozivaju da država pokrene sve raspoložive mehanizme kako bi zaštitila standard građana. Istu poruku za nadležne imaju i u Uniji poslodavaca.

- Država mora da nađe prostor da se odrekne svojih prihoda i primanja. Crna Gora, nažalost, ni dan-danas nema robne rezerve, koje bi nas u kratkom roku zaštitile i amortizovale cenovne udare - navode u Uniji.

U Privrednoj komori smatraju da izvršna i zakonodavna vlast moraju naći održiva rešenja u novonastalim okolnostima, te da bi jedan od prvih koraka trebalo da bude umanjenje cena nafte i naftnih derivata, "što je mehanizam koji stoji na raspolaganju državi kroz odricanje dela budžetskih prihoda".

VLADA DA RAZMOTRI SUBVENCIJE

MINISTAR ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je da će inicirati razmatranje subvencija kojima bi se umanjio rast cene goriva. On je kazao i da je Komisija za ekonomsku politiku predložila Vladi usvajanje paketa mera podrške privredi i građanima kao odgovor na krizu.

Komentari(0)

Loading