ZAVRŠIO SAM POSAO! Mandatar Dritan Abazović posle sastanka o formiranju nove crnogorske Vlade

11:00

Crna Gora 0

Četiri sata trajao je razgovor predstavnika Građanskog pokreta URA, opozicionih i manjinskih partija oko formiranja nove crnogorske vlade, a prisustvovao mu je i predsednik Milo Đukanović.

ZAVRŠIO SAM POSAO! Mandatar Dritan Abazović posle sastanka o formiranju nove crnogorske Vlade
EPA

Nakon sastanka u podgoričkom hotelu "Hilton", mandatar Dritan Abazović, predsednik URA, kazao je da je zadovoljan razgovorom, iako je poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao da je u jednom trenutku na sastanku mandatar bio spreman da vrati mandat.

- Ja sam svoj deo posla skoro završio. Partije koje imaju nameru da podrže ili ne podrže Vladu sada treba to da uobliče na svojim organima - kazao je Abazović i dodao da ima podršku manjinskih partija i Socijalističke narodne partije (SNP). Agresija na Ukrajinu je podstakla strahove kod nekih političkih subjekata, ali smatram da nema mesta za strah.

SNP je potpisao sporazum u kojem se jasno govori o agresiji na Ukrajinu. Nema potrebe da održavamo novi sastanak, ali ako neko traži, nemam ništa protiv.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Mandatar je rekao da je uložio napore da dođe do dogovora SNP sa Socijaldemokratskom partijom i Socijaldemokratama.

- Verujem da je loše politiku svoditi na ličnu ravan, ali ako ne bude mogao da se postigne dogovor neko neće participirati u Vladi. Politika koju vodimo je jasna i nedvosmislena. Hoće li da je podrži SDP, SD, DPS, to nije pitanje za mene, mi smo predložili koncept manjinske vlade - naglasio je Abazović, najavljući da bi danas moglo da dođe do sastanka SNP, SD i SDP, nakon čega će sve zavisiti od njih i partijskih organa koji će odlučiti o ulasku u Vladu.

- Što se DPS tiče, njihovo ponašanje bilo je korektnije od ponašanja ostalih, a razlog je, verujem, to što su svesni od početka da neće učestvovati u Vladi. Oni su izneli četiri politička zahteva: zdravstvena i ekonomska situacija, bezbednosna situacija u vreme rata u Ukrajini i odblokiranje evropskog puta, što mi je prihvatljivo.

Abazović je rekao da se pregovori polako finalizuju i da se nada da će se Skupština odblokirati jer predsedavajući Strahinja Bulajić ne može nikog da drži kao taoca.

- Ako ne bude hteo Bulajić, zakazaće sednicu neko od potpredsednika - kategoričan je Abazović.

Komentarišući najavu Demokratskog fronta da će u tom slučaju podneti krivičnu prijavu, mandatar je rekao da taj savez mora biti svestan da krivičnoj prijavi podleže i blokiranje rada parlamenta.

DOLAZI ZBOG SANKCIJA RUSIJI

Dritan Abazović je najavio da će prisustvovati današnjoj sednici vlade Zdravka Krivokapića.

- Otići ću da ne bi ispalo da zbog mene ili šefa diplomatije Đorđa Radulovića ne mogu da izglasaju sankcije Rusiji - poručio je Abazović.

MINISTARKA BRATIĆ U DF?

Ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić (na slici) mogla bi u najskorije vreme da pojača redove Nove srpske demokratije, partije okosnice Demoratskog fronta, saznaju "Novosti".

- Opredeliću se za one sa kojima delim iste svetonazore - kazala je zagonetno ministarka Bratić za naš list, tokom ručka koji je imala sa Vukom Todorovićem, nosiocem liste "Za budućnost Berana - Demokratski front", šefom poslaničkog kluba DF Slavenom Radunovićem, poslanicom Nove srske demokratije Jelenom Božović i predsednikom OO NSD Radojicom Živkovićem.

- Uvažena ministarka Bratić nam je blizu. Dobro se razumemo - kazao je izvor iz DF.

Ministarka je na ručku sa ljudima iz Nove srpske demokratije bila u vreme kada je premijer Zdravko Krivokapić bio u Beranama sa nekolicinom ministara koji su došli da podrže listu "Berane sad" pred lokalne izbore u Beranama.

Komentari(0)

Loading