JOANIKIJE RASPET ZBOG IZJAVE: Mitropolit stavom o ratu ražestio bivši režim u Podgorici i njegove medijske perjanice

15:00

Crna Gora 0

VEelika hajka podigla se na mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija nakon njegove izjave da je "Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina".

JOANIKIJE RASPET ZBOG IZJAVE: Mitropolit stavom o ratu ražestio bivši režim u Podgorici i njegove medijske perjanice
Profimedia

Posebno iz krugova bliskih bivšem režimu Mila Đukanovića i njegovih medijskih perjanica koji ovih dana šire antirusku histeriju. Na sve to niko iz vrha države ne reaguje niti pokušava da stane u zaštitu cetinjskog arhijereja.

Iz Ambasade SAD u Podgorici pozvali su SPC da stane u odbranu ukrajinskog naroda, dok je otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka osudila mitropolitovu izjavu.

U Milovoj DPS smatraju da Joanikije priziva rat u Crnu Goru:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U napade na mitropolita uklopila se uređivačka politika podgoričkog dnevnika "Vijesti" koju odnedavno kreiraju Dragan Šolak i njegov imenjak Đilas. U hajci prednjači jedan od osnivača tog koncerna Željko Ivanović, optužujući mitropolita Joanikija za mešanje u rat i krvoproliće u Ukrajini!

Đukanović je to rekao u intervjuu za prištinsku KTV, a Dan konstatuje da se tako otvara pitanje da li će Abazović, koji je Đukanovića ranije već ubedio da može da ostvari većinsku podršku u crnogorskom parlamentu, sada morati da ga ubedi i da će Crna Gora voditi proevropsku i evroatlantsku državnu politiku.

- Mitropolit Joanikije, nažalost, krivce vidi u "svetskim mešetarima koji gledaju svoj interes". Ni reči o invaziji, kršenju međunarodnog prava, zloglasnom i korumpiranom diktatoru Putinu. Mitropolit cetinjski se tako svrstao uz bok Putinovog patrijarha Kirila. I za njega je uzročnik agresije mrski Zapad, odnosno vrednosti koje se pokušavaju nametnuti "tradicionalnom" istoku. Kiril Putinov rat smatra legitimnim otporom pomenutim vrednostima, pre svih LGBT pravima, dok Joanikije krivce nalazi u neprincipijelnoj koaliciji "bezbožništva, ateizma i komunizma", naveo je u svojoj kolumni "Muke po Joanikiju" Ivanović.

HTELI SU DA NAS ISELE

Protojerej-stavrofor Branko Tapušković upozorio je da nije posao ambasade da se meša u crkvena pitanja, ali i da to nije posao Evropskog parlamenta da osuđuje Crkvu na neprimeren način.

- Svedoci smo da je bivša vlast zaista od Crne Gore projektovala malu Ukrajinu kada smo i mi kao SPC bili prinuđeni da se bavimo politikom, donošenjem onog bezakonog Zakona o neslobodi veroispovesti - naveo je Tapušković, uz podsećanje da je bivši premijer Marković sveštenstvu pretio iseljenjem iz Crne Gore.

Komentari(0)

Loading