MOGUĆE NOVE CENE HLEBA U CRNOJ GORI: Ako Srbija ne UKINE zabranu izvoza, počinje uvoz sa skupljih tržišta

11:20

Crna Gora 0

Ukoliko Srbija ne ukine zabranu izvoza do kraja sedmice, brašno i pšenica moraće da se uvoze sa drugih tržišta po znatno višim cenama, što ponovo može da dovede do povećanja cena pekarskih proizvoda, nezvanično je rečeno Vijestima iz tima koji popisuje zalihe kod pekara i trgovaca.

MOGUĆE NOVE CENE HLEBA U CRNOJ GORI: Ako Srbija ne UKINE zabranu izvoza, počinje uvoz sa skupljih tržišta
Shutterstock

Iz Ministarstva poljoprivrede i dalje razgovaraju sa kolegama u Srbiji o mogućnosti ukidanja zabrane za količine pšenice i brašna koje su već naručene, ali i da istovremeno pregovaraju o uvozu sa drugih tržišta.

Vlada Srbije je uvela zabranu izvoza brašna i žitarica 10. marta za sve zemlje, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će zemlje regiona biti izuzete.

"Šajo mlin” je uspeo da pre uvođenja zabrane uveze 600 tona pšenice, koju sada melje u brašno za domaće trgovačke lance sa kojima je imao saradnju.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Imali su naručenih još 1.200 tona ali njihov partner nije uspeo da ih isporuči pre uvođenja zabrane.

Značajnije količine brašna uspeo je pre zabrane da uveze “Nikšićki mlin”, čiji mlin više ne radi već samo preprodaju brašno, kao i nekoliko trgovaca.

Pšenica i brašno sa drugih tržišta su znatno skuplji zbog samih cena ali i troškova transporta.

Mali pekari nemaju svoje zalihe već sada kupuju od trgovaca, dok se zalihe značajno smanjuju i kod velikih pekara. Ako u četvrtak ili petak ne bude odluke Srbije o dozvoljavanju izvoza za Crnu Goru, svi će krenuti da naručuju značajne količine brašna sa drugih tržišta, pa bi u tom slučaju nove cene hleba i peciva bile poznate naredne sedmice.

Izvor: Tanjug

Komentari(0)

Loading