DEBAKL DPS-a NA IZBORIMA: Nastavlja se strmoglavi pad, prepolovljeno biračko telo

11:11

Crna Gora 0

Demokratska partija socijalista doživela je debakl na izborima koji su održani juče u Beranama i Ulcinju. DPS je u Beranama uspeo da prepolovi biračko telo, dok je u Ulcinju takođe zabeležen strmoglavi pad ove partije.

DEBAKL DPS-a NA IZBORIMA: Nastavlja se strmoglavi pad, prepolovljeno biračko telo
Printscreen/Youtube

DPS je 2018. godine u Beranama bio glavni konkurent tadašnjoj koaliciji "Zdravo Berane" za osvajanje vlasti u tom gradu. Sa osvojenih 46 odsto glasova DPS je imao 17 mandata, a juče je spao na podršku nešto veću od 25 odsto i na svega devet mandata. 


Lider DPS-a Milo Đukanović poručio je na završnoj konferenciji u Beranama da će ta partija zajedno sa SD-om, Liberalnom partijom i Bošnjačkom strankom biti važan činilac nove vlasti i nijedna odluka se neće moći doneti bez njih. Ipak, izbori su pokazali nešto sasvim drugačiju sliku. 

Na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela u Beranama lista "Za budućnost Berana" koju predvodi DF osvojila je 17.25 odsto glasova, odnsono šest mandata. Isti broj mandata sa podrškom od 16,53 odsto imaju Demokrata, dok je lista "Berane sad" dobila podršku od 10,75 odsto Beranaca i imaće četiri mandata. Pravu Crnu Goru je podržalo 5,94 odsto građana, što joj je donelo dva mandata, Ujedinjenu Crnu Goru 4,62 odsto i jedan mandat. 

SNP je zahvaljujući podršci od 18,98 odsto osvojio sedam mandata, a lista predvođena DPS-om 25,56 odsto glasova ili devet mandata. 

Ispod cenzusa je ostala Alternativa sa osvojenih 0,8 odsto glasova. 

Zanimljiv će biti rasplet situacije u Beranama jer se vlast može formirati bez SNP-a, što su tokom sinoćnjih izlaganja i pojedini nosioci lista već tražili. 

Iz koalicije "Za budućnost Berana" je sinoć saopšteno da će pregovarati sa SNP-om samo ukoliko odustanu od manjinske vlade. 

Iz Prave Crne Gore i pokreta "Berane sad" jasno su saopštili da oni žele formiranje vlasti bez SNP-a. 

Sa druge strane, u Ulcinju je takođe zanimljiva situacija. Lista okupljena oko URE i Demokratske partije Fatmira Đeke osvojila je 14 mandata. 

Iako su uvereni da će njihov nosilac biti budući predsednik opštine, DPS je saopštio da će pregovarati sa Forcom i DUA-om oko formiranja vlasti. 

Međutim, i u Ulcinju DPS je doživo veliki pad. Na izborima 2018. godine imali su osam mandata, a juče su osvojili šest i to zajedno u koaliciji sa Bošnjačkom strankom. 

Komentari(0)

Loading